Voorzitter Lotte Brouwer: 'wij wilden met de UIT ook iets voor de stad doen'

Fietsen staan overal en nergens rondom het Griftpark geparkeerd op de laatste dag van de UIT. Op de Kleine Singel staat een rij fietsen geparkeerd die eruit ziet als een keten dominosteentjes voordat ze worden omgegooid en ook op een strook gras in het park worden fietsen neergezet. En dat terwijl er een speciale fietsenstalling is.  “De fietsenstalling is blijkbaar te klein”, merkt UIT-voorzitter Lotte Brouwer (24) even later op. “Puntje voor volgend jaar.”

Met Lotte blikken we terug op de twintigste editie van het evenement. Eén van de speerpunten dit jaar was om overlast van UIT-lopers in de stad te verminderen door onder andere speciale fietsenstallingen in te richten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het aantal fietsen en bijbehorende studenten op de laatste dag van de UIT is indrukwekkend. En dat terwijl een uur eerder de regen nog met bakken uit de hemel kwam.Lotte-UIT5.jpg

De regen en het spontane zonnetje lijken een terugkerend thema van de twintigste Utrechtse Introductie Tijd. Op maandag aten de studenten hun lunch in de zon in het Moreelsepark, op dinsdag ging er een regenplan in, tijdens het culturele festival lagen studenten in de zon bij te komen van de eerste twee introductiedagen en op donderdag schuifelden ze weer van afdakje naar afdakje in de regen tijdens de informatiemarkt. En vandaag, op vrijdag, wordt het zowaar warm en zonnig nadat er een bak water uit de lucht is komen vallen.

Geen sterke drank of Bastognekoeken
“Wil je even je tas openmaken?”, vraagt een beveiliger de studenten voordat ze het omheinde festivalterrein betreden. Bij de jongen die voor mij in de rij staat, plukt hij een pak aangebroken Bastognekoeken uit zijn tas en zet die bij de rest van zijn “buit”. De bewaker heeft al een aantal flessen sterke drank en sixpacks bier uit de tassen van studenten geplukt. En hoewel de bewakers er, volgens voorzitster Lotte, alleen staan om te voorkomen dat alcoholische versnaperingen worden meegenomen, nemen ze ook alle andere meegebrachte etens- en drinkenswaren in beslag.

De reden van de strenge controle is dat studenten vorig jaar zelf drank meenamen naar het afsluitende feest. Daarom is volgens Lotte nu besloten om bij het laatste feest van de week het terrein te omheinen en alle tassen te controleren. Als ze hoort van de in beslag genomen Bastognekoekjes moet ze lachen. Dan zijn de bewakers wat strenger dan verwacht. Maar eerlijk is eerlijk, het bord aan het begin van het festival beperkt zich niet tot zelf meegebrachte alcohol maar verbiedt al het eten en drinken. “Oh nee”, zegt een meisje. “Straks pakken ze mijn mooie waterfles uit Canada af.” Er komt een kleurige waterfles uit haar tas. Van de bewaker mag ze hem houden als ze de inhoud op de grond giet.

Lotte-UIT3.jpgToch nog fietsen in het gras
Op een bankje net buiten het festivalterrein begint Lotte te vertellen over hoe ze terugkijkt op de afgelopen week. Een van de aandachtspunten was dus het aanpakken van de fietsenoverlast. Het UIT-bestuur ontving vorig jaar diverse klachten over het feit dat al die fietsen het gras in het park vernielen. Voor diverse buurtbewoners en parkverenigingen was dat een doorn in het oog.  “Ik snap dat dat ontzettend vervelend is, dus we hebben nagedacht over de vraag: waar kunnen we die fietsen dan kwijt?”

Het antwoord van het UIT-bestuur was een fietsenplan. Daarin stond onder andere dat de maandag voor het eerst fietsvrij zou zijn. De Utrechtse studenten konden aan het begin van de dag hun fiets in een enorme fietsenstalling op het Vredenburgplein plaatsen en de rest van de dag gingen ze te voet naar de activiteiten. “Dat is heel goed gegaan naar mijn idee, want daardoor hebben we op geen enkel plein in de stad fietsenoverlast gehad omdat al die fietsen op het Vredenburg stonden.”

De andere dagen werd er elke keer een fietsenstalling “gebouwd” in de buurt van de activiteiten van de studenten. “We hebben daarvoor parkeerplekken afgekocht zodat mensen hun fiets op het asfalt konden parkeren in plaats van in het gras. Maar”, merkt Lotte op, “de fietsenstalling is hier blijkbaar te klein. Dat is dus een puntje voor volgend jaar om te kijken hoe we dit gaan oplossen. Maar tot nu toe vind ik het heel erg meevallen met de klachten. Hoewel het mij niets zou verbazen als er vanavond wat klachten over geluidsoverlast komen. Dat hou je als evenement als je muziek draait.”

Lotte-UIT2.jpgGecentreerd in plaats van versnipperd
De doelstelling om de stad en haar inwoners te ontlasten resulteerde niet alleen in het fietsenplan, maar ook in het feit dat de activiteiten van de UIT gecentreerd plaatsvonden. “We hebben geprobeerd om niet op heel veel plekken tegelijk te zijn.” Dus waren de activiteiten op dinsdag In De Uithof, op woensdag rondom het Wilhelminapark en op donderdag en vrijdag in het Griftpark.

Het was voor het bestuur ook de motivatie om de verenigingsparade die vroeger plaatsvond op de Maliebaan te verplaatsen naar de Cambridgelaan in De Uithof. “We wilden het centrum ontlasten”, motiveert Lotte, “en in De Uithof was er ook ruimte voor uitbreiding. Doordat er meer ruimte was konden we ook kleine verenigingen een kans geven om mee te doen aan de parade.” Iets wat vorig jaar met de botenparade – het alternatief voor de Maliebaan – lastiger was. Voor kleine verenigingen was een boot huren duur, terwijl ze in De Uithof ook gewoon mee konden doen met een fiets.”

Het met de buurt leuk hebben
Naast dat het bestuur Utrechters dit jaar probeerde te ontlasten, werd er ook een poging gedaan om studenten en Utrechters met elkaar in aanraking te laten komen. Zo waren er tijdens het cultuurfestival ook buurtbewoners uitgenodigd. “We wilden ook iets voor de stad doen en de studenten iets meer in aanraking laten komen met de mensen die al in Utrecht wonen. Daarom hebben we de cultuurdag ook bij buurtbewoners gepromoot en gezegd  ‘kom ook even een kijkje nemen’. Je zag toch wel wat mensen met kinderen die in de speeltuin waren en dan even op een zitzak op het festival kwamen zitten.”

Of dat ook echt voor interactie tussen studenten en buurtbewoners heeft gezorgd durft Lotte niet te zeggen. “Die UIT-groepjes zijn best wel hecht, dus ik kan mij wel voorstellen dat die niet in gesprek gaan buurtbewoners. Dat was misschien ook niet zozeer ons doel, maar wel om te laten zien dat je allebei het leuk kan hebben op hetzelfde festival.”

Lotte-UIT4.jpgVleugje cultuur aan het programma
Het cultuurfestival was een idee van Lotte. “Ik wilde heel graag meer cultuur in de UIT”, vertelt de net afgestudeerde student kunstgeschiedenis. Op de vraag wat voor cultuur antwoordt ze: “alles waarbij je denkt aan cultuur. Van dans tot theater, muziek, kunst en andere creativiteit.” Over het waarom van het culturele festival zegt ze dat ze als student kunstgeschiedenis veel van de cultuur van Utrecht meekrijgt, maar dit niet terugzag in het programma van de UIT. “Het doel is niet per se dat studenten zich inschrijven bij een culturele organisatie, maar om te laten zien dat het allemaal kan in Utrecht.”

"Vorig jaar was het bestuur er al wel mee bezig", vervolgt Lotte. "Toen was er de eerste editie van de culturele avond, maar ik zag dat er nog heel veel culturele organisaties niet aan het licht kwamen. Maar er was eigenlijk niet meer ruimte in het programma. Als er een cultuurdag bijkwam dan moesten we andere programmaonderdelen schrappen, terwijl we eigenlijk alles wat er in het programma zat wilden behouden.”

Van vier naar vijf dagen  
Het gedroomde cultuurfestival met een workshop theater, dansoptredens en karaoke kon er komen doordat de UIT werd verlengd van vier naar vijf dagen. “Toen de vijfde dag er doorheen was, was het meteen duidelijk dat er dan een cultuurdag zou komen. Maar het heeft nog wel even wat tijd gekost voordat dat duidelijk was. We moesten budgettair kijken of het haalbaar was om de UIT een dag langer te maken. Konden de kaartjes dan bijvoorbeeld even duur blijven? Of konden we aan een subsidie komen? En daarnaast vroegen we ons ook af of het wenselijk was voor de UIT-lopers. Vijf dagen is best intensief. Houden zij dat vol? En wij ook.”, voegt ze lachend toe. De tickets gingen omhoog van 65 euro naar 72,50, het bestuur vond “iets meer sponsoren” en er werd gekeken welke activiteiten goedkoper konden. En zo ontstond er ruimte voor een vijfde dag.

Die vijfde dag was volgens Lotte ook toepasselijk omdat de UIT dit jaar een jubileum te vieren had, maar dat betekent volgens haar niet dat het programma volgend jaar weer een dag korter is. “Het was een mooie volgende stap en toepasselijk om die nu te zetten vanwege het jubileum, maar als het bevalt willen we het er zeker inhouden.” Of de cultuurdag volgend jaar blijft is dus afhankelijk van het volgende bestuur en de evaluatie. Zelf kijkt de voorzitster in ieder geval tevreden terug. “Ik ben er heel blij mee dat het is gelukt. Ik was in het begin best een beetje bang dat cultuur niet heel veel jonge mensen trekt.” Daarom besloot ze het cultuurfestival te combineren met een foodtruckfestival. “Dan kwamen de studenten op de foodtrucks af en liepen ze toch wel een rondje langs het culturele gebied, dus ik vond dat wel een hele goede combinatie.”

Lotte-UIT.jpg

“Waar ik na een week naar uitkijk?”, herhaalt Lotte hardop de vraag die haar gesteld wordt. “Niet naar mijn bed, maar naar de UIT van volgend jaar.” Want dan staat ze hier gewoon weer vertelt ze, omdat ze benieuwd is wat het bestuur van volgend jaar meeneemt van hun ervaringen.

 

 

Advertentie