Welke wijken zijn populair bij de studenten?

Relaxen doe je in het Wilhelminapark, voor een kroegentocht ga je naar de binnenstad, en onvervalst buurtbarbecueën kan in het volkse, maar gezellige Zuilen. Elke Utrechtse wijk heeft zijn unieke couleur locale. Welke wijk past bij jou? 

Utrecht studentenstad. Daar staan we tenminste om bekend! Maar waar wonen we allemaal? De binnenstad en de wijken in Utrecht Oost, zoals Wittevrouwen, Abstede, de Vogelenbuurt en Oudwijk zijn het populairst onder studenten. Dat heeft de gemeente onderzocht.. Hier woon je op de eerste rang! Dicht bij het centrum, maar voldoende rust om te studeren. Ook in Lombok in Utrecht West wonen veel studenten. Lombok is een vrolijke smeltkroes, waar de kamers doorgaans goedkoper zijn dan in Oost. Onderaan het lijstje bungelen Leidsche Rijn, Kanaleneiland en Overvecht. Overvecht Noord is een ‘urgentiegebied’ met dubieus volk, en ook in Kanaleneiland kan de sfeer grimmig zijn. Goedkoop wonen kun je er wel! Hieronder lees je een aantal ervaringsverhalen van studenten over ‘hun’ wijk.

Wittevrouwen
Wittevrouwen wordt beschouwd als een van de leukste wijken van Utrecht: vol kleine hippe tentjes en klassieke huizen. 

Reken wel op een huurprijs tussen de 400 en 600 euro. Wittevrouwen is ook een echte jonge-gezinnenwijk. Een luidruchtig feest tot diep in de nacht zit er dus niet in! 

 


Janna (23) studeert Arbeids- en organisatiepsychologie en woont in de Pallaesstraat.

“Via een huisgenootje uit mijn vorige huis ben ik aan deze kamer gekomen. Mijn kamer is 15m2 en ik betaal 300 euro per maand. Voor studenten is het een geweldige wijk, het is een kwartiertje fietsen naar de Uithof, en je zit op loopafstand van het centrum maar ’s nachts is er geen geluidsoverlast. Er zitten veel winkels en restaurants om de hoek. Wel heb ik soms last van de vele basisscholen in de buurt, dat is minder als je wilt uitslapen of studeren. En ook je fiets parkeren kan een uitdaging zijn!”

Lombok
Lombok is een multicultureel dorp in de grote stad. Op de Kanaalstraat koop je je brood bij je favoriete Turkse bakker, en je groente en fruit bij de talloze straatkraampjes. Het is even zoeken naar een paprika die er net zo uitziet als bij de Albert Heijn, maar je betaalt er dan ook maar de helft voor. Vanaf het station loop je binnen tien minuten de Kanaalstraat in. Voel je je gevleid door het ‘eh schatjuuuhhh’ en ben je dol op shoarma, dan is dit de plek voor jou!

Berbel (22) studeert Business Studies en woont in de Sumatrastraat.

“Ik woon sinds twee jaar in Lombok en ik hou van de multi-culti sfeer hier. De Albert Heijn gaat dicht op zondag maar er is altijd wel een Turkse bakker of groentewinkeltje waar je terecht kunt. Ik betaal 425 euro voor 22 m2 en deel mijn huis met vijf andere studenten. Ook al schijnt er bij de cafetaria om de hoek wel eens een steekpartij te zijn geweest, ik voel me veilig in deze wijk en ga zonder moeite ’s nachts alleen over straat. Mijn nafluitende buurtgenoten neem ik maar voor lief!”

Oudwijk
In Oudwijk is het Wilhelminapark de een ideale zomerplek als je geen tuin hebt. Op de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat zitten talloze leuke cafés, restaurants en delicatessenzaakjes. De weg naar De Uithof is niet ver.

 

 

Angelique (24) studeert Accountancy en woont in de Beukstraat.

“Bij mij in de buurt wonen weinig studenten, maar Oudwijk is wel een aanrader! De wijk ligt gunstig, zowel voor de universiteit, als het centrum, maar ook voor de snelweg. Ik deel een woning samen met een vriend. Mijn kamer is 20 m2 en ik betaal 420 euro maand. In de wijk wonen veel jonge gezinnen, daar moeten wij wel rekening mee houden. Maar voor de feestjes ga ik dan wel ergens anders naartoe. Het is overdag een heel levendige buurt, ik vind het wel gezellig, dat komen en gaan van ouders en kinderen.”

Abstede
Abstede ligt Utrecht Oost, maar is een voormalige Utrechtse arbeiderswijk. In deze buurt hoor je nog onvervalst Utrechts! De wijk is perfect gelegen tussen De Uithof en Utrecht Oost en zeer nabij het studentencomplex van het IBB. Abstede heeft een achterstandsreputatie in bepaalde delen van de wijk, maar dat is de laatste jaren erg verbeterd.

 

Lonneke (28), studeert Geschiedenis, woont aan de Abstederdijk.

“Ik woonde tot voor kort in een prachtig stadspand van de SSHU, samen met nog vier anderen. Voor mijn grote kamer van 21m2, betaalde ik 260 euro per maand. Ik vind de wijk erg prettig en vooral leuk dat het een gemêleerde buurt is. Het begin van de Abstederdijk is vrij volks, daar ben ik een keer uitgescholden door een klein ventje van een jaar of tien. Maar richting het einde zijn de panden steeds mooier en groter. Met vijf minuten ben je bij de winkels in Adriaen van Ostadelaan en de andere kant op bij het winkelcentrum IBB.”

Overvecht
Overvecht, tja. Sommige studenten zweren bij de goedkope kamers en de eh … diverse multiculturele sfeer. Maar de meesten willen er nog niet dood gevonden worden. In Overvecht voelt  44 procent zich wel eens onveilig in de buurt. De wijk krijgt het laagste rapportcijfer voor de buurt: een 5.8. Daar staat tegenover: de kamers zijn spotgoedkoop. De meeste mensen wonen in flats op tien of twintig hoog, dus je hebt gegarandeerd een fantastisch uitzicht. Overvecht Zuid is een betere locatie dan Overvecht Noord.

Joost (26) studeert Nederlands, woont in grote flat Overvecht.

“Ondanks alle negatieve verhalen woon ik met veel plezier al een aantal jaar in Overvecht. Weinig gedoe gehad, alleen mijn fiets is een keer voor mijn huis gejat. Kamers zijn goedkoop, er is een NS Station en er staat een groot winkelcentrum om de hoek. Wel heerst er een soort afstandelijkheid tussen bewoners, vooral de autochtone Nederlanders, die kijken nauwelijks naar elkaar om. De allochtonen zitten bij elkaar op school, gaan samen winkelen en bij elkaar op visite. Ik vind het wel interessant om te zien hoe het er in een achterstandswijk aan toe gaat. En het valt me alleszins mee!”

 De Uithof
Wonen op De Uithof is ideaal als je geen problemen mee hebt om ook in de vrije tijd op de uni te zitten. De studentenflats op het complex zijn ruim en de kamers hebben vaak een eigen keuken en badkamer. Voor de boodschappen is er alleen de Spar. Wel zijn er gezellige cafés zoals de Basket en de Gutenberg om tussen de boeken door een bakkie te doen. Tenminste, tijdens het collegejaar. In de vakanties en in het weekend heerst er een aardige grafstemming. Vanaf het centrum fiets je in een kwartier naar De Uithof.

Sharon (25) studeert Farmacie en woont op de Cambridgelaan.

“Sinds het begin van mijn studie woon ik op de Uithof: ideaal! Ik kan bijna kruipend naar college.  Ik kom uit Zeeland en ik kreeg vijf jaar geleden nog voorrang bij de studentenhuisvesting. Mijn kamer is 18 m2 en ik betaal 315 euro per maand. Met vier huisgenoten deel ik twee badkamers en een grote woonkeuken. Het is hier gewoon een hele leuke en chille plaats om te wonen: tien minuten fietsen naar de AH in Bunnik en binnen een minuut in de collegezaal. Enige nadeel is dat ik iets verder van het centrum woon, maar dan vind ik zelf niet erg. Voor niet teveel geld zo ruim wonen in Utrecht is best luxe, maar op de Uithof kan het!”

Waar wonen studenten het liefst?

  1. Binnenstad
  2. Noordoost (Vogelenbuurt, Wittevrouwen, Tuinwijk, Tuindorp, Voordorp, Zeeheldenbuurt)
  3. Oost (Abstede, Sterrenwijk, Oudwijk, Rijnsweerd, De Uithof, Wilhelminapark, Rubenslaan)
  4. West (Lombok, Majellapark, Schepenbuurt, Oog in Al)
  5. Zuid (Bokkenbuurt, Lunetten, Hooggraven, Tolsteeg)
  6. Noordwest (Zuilen, Daalsebuurt, Ondiep, Pijlsweerd)
  7. Leidsche Rijn
  8. Overvecht
  9. Zuidwest (Dichterswijk, Rivierenwijk, Kanaleneiland, Transwijk)

Bron: Gemeente Utrecht Studentenwoonmonitor

 

Advertentie