Wie zijn de UIT-lopers 2015?
Twee derde van de deelnemers van de Utrechtse Introductie Tijd gaat een studie volgen aan de Universiteit Utrecht. Veel UIT-lopers blijken (al) in de Domstad te wonen.
De UIT is maandag van start gegaan. Dit jaar doet een recordaantal jongeren mee: 3800.
Wie zijn de UIT-lopers van 2015? Eind juli maakte de UIT-organisatie voor DUB een kleine analyse. Op dat moment hadden zich 3561 aanstaande studenten ingeschreven.
Van de 3561 inschrijvers gaat het gros een bacheloropleiding volgen. Een klein percentage (1,4 procent) van de UIT-lopers begint met een masteropleiding.
De Domstad is vooral in trek bij vrouwen, net als in eerdere jaren. Van de deelnemers is 66 procent een meisje. De gemiddelde leeftijd van de UIT-loper is 19 jaar.
De meeste UIT-lopers gaan een studie beginnen aan de UU: 2332. De Hogeschool Utrecht volgt met 1021 deelnemers en de Hogeschool voor de Kunsten met 175 UIT-lopers. De andere eerstejaars gaan een opleiding volgen bij de Universiteit voor Humanistiek, de Marnix Academie of de Hogeschool Fysiotherapie Thim van der Laan.
De provincie Utrecht is met 581 deelnemers het best vertegenwoordigd tijdens de UIT. Van deze Utrechters wonen er 249 in de Domstad zelf. Of het daarbij gaat om studenten die voor hun studie naar de stad zijn verhuisd of om studenten die er al woonden, is niet bekend.
Ook bij studenten uit Zuid-Holland is de UIT populair. Uit deze provincie komen 302 deelnemers van wie 75 uit Rotterdam. Op de derde plaats staat de provincie Gelderland met vooral veel studenten uit de stad Nijmegen. Geen enkele van de 3500 onderzochte eerstejaars komt uit Zeeland, Friesland of Drenthe.
‘Zodra ik een kamer heb gevonden, vraag ik een studielening aan’
Naam: Marijn (18)
Woonplaats: Utrecht
Studie: Biologie
De sfeer in De Uithof tijdens de open dagen beviel hem zo goed, dat de Utrechtse Marijn (18) besloot om in zijn eigen stad te studeren. Hij kent de stad op zijn duimpje, maar schreef zich desondanks in voor de UIT-week. “Veel van mijn vrienden studeren straks in andere steden, tijdens de UIT-week hoop ik weer nieuwe connecties te maken.”
Ga je als Utrechter ook op kamers?
“Ik woon nu nog bij mijn ouders in Zuilen, maar ik ben rustig op zoek naar een kamer. Gelukkig heeft dit geen haast. Zolang ik bij mijn ouders woon, hoef ik niet te lenen, en kan ik prima rondkomen van mijn bijbaantje bij de Albert Heijn. Zodra ik een kamer heb gevonden, vraag ik wel een studielening aan”.
Wil je bij een vereniging?
“Het corps vind ik veel te heftig, maar ik zou graag bij Veritas willen. Van mijn vrienden hoor ik goede verhalen over deze vereniging. Het lijkt me ook leuk om bij een roeivereniging te gaan, zodat ik sport met gezelligheid kan combineren.”
Heb je een gouden tip voor andere UIT-lopers?
“Utrecht is een hele relaxte stad. Loop een middagje op je gemak door de binnenstad, zodat je goed de sfeer kunt proeven. En, koop een fiets die gestolen kan worden.”
'Ik verwacht de komende dagen weinig slaap, maar heel veel gezelligheid'
Naam: Simone (17)
Woonplaats: Meerssen (Limburg)
Studie: Culturele Antropologie
Helemaal vanuit Meerssen, een dorpje vlakbij Maastricht, verhuist de vrolijke Simone (17) naar Utrecht om hier de komende jaren te studeren. “Ik ben niet zo’n verenigingsmens, maar wil straks wel lid worden van mijn studievereniging.”
Waarom Utrecht?
“Eigenlijk wilde ik naar Amsterdam, maar de studie Culturele Antropologie richt zich daar alleen op Azië. In Utrecht krijg ik ook vakken over Zuid-Amerika, en dat vind ik interessanter. Al mijn vrienden van thuis gaan studeren in Maastricht, dus ik ken hier nog weinig mensen. Tijdens de UIT-week hoop ik dan ook veel nieuwe vrienden te ontmoeten. Ik verwacht de komende dagen weinig slaap, maar heel veel gezelligheid.”
Al veel bier gedronken?
“Nee, ik lust geen bier, wel wijn en andere (mix)drankjes. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik wel bier ga leren drinken, dat is veel goedkoper!”
Je hebt al snel een kamer gevonden. Hoe ga je dat financieren de basisbeurs is afgeschaft?
“Voor mijn kamer van 18 vierkante meter betaal ik 400 euro per maand. Gelukkig betalen mijn ouders hieraan mee. Om daarnaast nog leuke dingen te kunnen doen, ga ik een baantje zoeken in Utrecht - het liefst iets in de horeca.”
'Ik kom niet per se om nieuwe vrienden te maken'
Naam: Claudia (22)
Woonplaats: Amstelveen
Studie: Master: Earth, Life and Climate.
De Amstelveense Claudia (22) heeft haar bachelor Aardwetenschappen aan de VU in Amsterdam afgerond. De komende twee jaar reist ze heen en neer voor haar master in Utrecht. “Misschien ga ik Utrecht wel zo leuk vinden dat ik hier naartoe verhuis.”
Wat ga je doen in Utrecht?
“In september start ik met de tweejarige master Earth, Life and Climate. Tijdens deze master leer is alles over het verleden, heden en de toekomst van de aarde, waarbij duurzaamheid centraal zal staan. Ik doe onderzoek naar fossielen, en verdiep me in de klimaatverandering.”
Waarom doe je mee aan de UIT-week?
“De stad Utrecht ken ik nog he-le-maal niet, en ik wil de stad waar ik mijn master ga volgen graag ontdekken. Ik kom niet per se om nieuwe vrienden te maken, want die heb ik in Amsterdam genoeg. Als er leuke vriendschappen ontstaan, is dat natuurlijk wel mooi meegenomen.”
Utrechtse feestjes of toch wat rustiger aan?
“Toen ik net ging studeren had ik drie feestjes in de week, en volgde ik brak de colleges. Dat wordt straks wel anders, deze master is een stuk intensiever dan mijn bachelor. Mijn focus zal voornamelijk op de studie liggen, ik hoop deze binnen twee jaar af te ronden.”
'Van de feestjes kan ik geen genoeg krijgen'
Naam: Nino (20)
Woonplaats: Gouda
Studie: tweedejaars Rechten (Universiteit Utrecht)
Sommige studenten slaan liever geen enkel feestje over. Rechtenstudent Nino (20) uit Gouda doet dit jaar voor de tweede keer mee met de UIT-week. “De stad ken ik al, maar van de feestjes kan ik geen genoeg krijgen.”
Is Utrecht een leuke studentenstad?
“Vorig jaar ging ik naar de open dag van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, dat vond ik echt verschrikkelijk. Ik zag alleen maar grijze gebouwen en betonnen muren. Over Utrecht hoorde ik goede verhalen, en hier was de studie minder massaal. Ik ben achteraf blij dat ik voor Utrecht heb gekozen. Het is een voordeel dat er meer vrouwen in Utrecht wonen, dat maakt het uitgaan leuker.”
Hoe financier je het studentenleven?
“Sinds een maand heb ik een kamer van 16 vierkante gevonden. Ik ben één van de gelukkige die nog studiefinanciering krijgt, daar kan ik mijn kamer van betalen. Via mijn broer werk ik daarnaast als samensteller van schoolboeken. Een ideaal bijbaantje, ik kan zelf mijn uren indelen en werk vaak vanuit huis. Van deze verdiensten kan ik mijn biertjes betalen.”
Wat is jouw tip voor de nieuwe UIT-lopers dit jaar?
“Ga vooral op zoek naar een kamer!”