Zijlstra: geen zorgen over dagvaarding

Staatssecretaris Zijlstra maakt zich niet druk om de dagvaarding die studenten vandaag op de bus hebben gedaan. Het zal niet lukken om de langstudeermaatregel via de rechter terug te draaien, meent hij.

“Het parlement heeft ingestemd met de maatregel”, laat hij via zijn woordvoerder weten. “In de dagvaarding hebben we geen argumenten aangetroffen die niet ook bij de parlementaire behandeling zijn meegewogen. We wachten de procedure dus met vertrouwen af.”

In april schreef advocatenkantoor Stibbe een rapport over de juridische problemen van het verhoogde collegegeld voor langstudeerders. De wet zou bijvoorbeeld het rechtszekerheidsbeginsel schenden en langstudeerders discrimineren. Ook zouden internationale verdragen geschonden worden. Studentenorganisaties ISO, LSVb en LKvV hadden om het rapport gevraagd.

Zijlstra heeft toen meteen geprobeerd de argumenten te weerleggen. Het rechtszekerheidsbeginsel moet volgens hem worden afgewogen tegen de urgentie van de maatregel. Van discriminatie is geen sprake, omdat mensen hun studieduur grotendeels zelf in de hand hebben. Ook zou Stibbe de internationale verdragen verkeerd interpreteren. Zo ging hij alle argumenten langs.

Naar verwachting zullen al deze argumenten in de rechtbank opnieuw de revue passeren. Dan zal de rechter moeten uitmaken wie er gelijk heeft. De studenten hopen de rechtszaak nog voor september 2012 te kunnen afronden, omdat het verhoogde collegegeld voor langstudeerders vanaf volgend studiejaar in rekening wordt gebracht.

De maatregel houdt in dat studenten 3000 euro extra collegegeld moeten betalen, als ze langer dan een jaar zijn uitgelopen in hun bachelor- of masteropleiding. De studenten wijzen erop dat dit bedrag al bij de invoering van de maatregel wordt verhoogd tot 3063 euro.

Advertentie