Zoals het klokje in de collegezaal tikt
“Ik denk dat ik de strijd maar opgeef”, verzuchtte Lagerweij in de vergadering van de faculteitsraad. De afgelopen jaren stelde het faculteitsraadslid bij herhaling dezelfde vraag: waarom lukt het niet om alle tijdsaanduidingen in de collegezalen in De Uithof op orde te krijgen? Hoewel hij het probleem meermaals aankaartte, veranderde er niets.
Als we Lagerweij om een toelichting vragen, legt hij uit wat hem zo dwarszit. Volgens hem willen docenten dat in onderwijsruimten overal dezelfde tijd wordt aangegeven en dat dat ook de werkelijke tijd is. Op dit moment zijn beide zaken vaak niet het geval. De studenten en ook de docent weten niet precies wanneer een college moet beginnen of eindigen en wanneer het pauze is. “Daardoor ontstaat er vaak onrust in de zaal.”
Twee kleine steekproeven in het Ruppertgebouw geven niet echt een duidelijk beeld. De meeste wandklokken lopen op tijd en synchroon met de pc. Maar in de Blauwe Zaal loopt de wandklok drie uur achter. En in een andere zaal loopt de aanduiding op het AV-touchscreen met een kwartier verschil duidelijk uit de pas met die op de pc ernaast.
Tijden kloppend krijgen is een 'helse job'
Peter Janssen van het Facilitair Service Centrum weet meteen welke docent aan de bel heeft gehangen. “Nijs is de enige die hier een punt van maakt. Maar we begrijpen dat het voor hem echt een probleem is. We proberen er daarom altijd voor te zorgen dat de boel op orde is als hij doceert.”
Maar zouden de tijdsaanduidingen in de collegezalen niet altijd overeen moet komen? Dat is volgens Janssen, domeinspecialist audio visueel, lastig te regelen. Het betreft verschillende systemen die elk op zich weer kwetsbaar zijn en waarvoor verschillende onderdelen van FSC verantwoordelijk zijn. “Het is een helse job om zoiets voor elkaar te krijgen.”
Janssen legt uit dat de tijd op de pc’s in de zaal zou moeten kloppen, dat is de tijd die gewoon door Windows wordt aangegeven. “Daarnaast zijn er de touchpanels om alle audiovisuele apparaten te bedienen. Die werken via een ander systeem dat je handmatig moet instellen.”
Universitair klokkenbeleid staat niet op de agenda
En dan de wandklokken, daarvan zijn er in totaal zo’n tweehonderd in het centrumgebied van De Uithof. Janssen: “We hebben lange tijd veel radiografische wandklokken gehad die reageren op een signaal vanaf de atoomklok. Maar die blijken in lang niet alle zalen te werken, bijvoorbeeld als er veel staal in de bouwconstructie zit. Daarom moeten we ze geregeld even voor het raam of buiten leggen. We werken nu weer vooral met klokken die op batterijen werken en die we handmatig gelijk moeten zetten. We proberen alle klokken zo goed mogelijk in de gaten te houden, maar kunnen geen garanties geven.”
Om het probleem van Lagerweij te elimineren, zou de universiteit volgens Janssen grootschalig moeten investeren in wifiklokken. “Maar een nieuw universitair klokkenbeleid staat op dit moment niet op de agenda.”
Terechte irritatie, maar 'chef klokken' niet doelmatig
Het is een verhaal dat Nijs Lagerweij bekend voorkomt, maar niet tevreden stelt. Hij zegt te zullen blijven aandringen op verbetering van de situatie en minder kwetsbare klokken. “Er is in al die jaren geen vooruitgang geboekt. Uiteraard hebben meer docenten hier last van. Ik heb daarom ook als lid van de faculteitsraad het faculteitsbestuur erop aangesproken.”
Faculteitsdirecteur Frank Jan van Dijk vindt dat Lagerweij een terechte irritatie heeft. “Het probleem is glashelder en mag onbeduidend lijken, maar is het niet. Als je als docent voor een zaal staat en de klok of de pc zet jou of studenten op een verkeerd been, dan verstoort dat het onderwijs. Studenten gaan tassen inpakken, terwijl je nog belangrijke afrondende mededelingen wilt doen. Het gaat hier om een typisch voorbeeld van aandacht voor “kleine kwaliteit”."
Tegelijkertijd snapt Van Dijk de problematiek die het Facilitair Service Centrum naar voren brengt. “Een fulltime “chef klokken” aanstellen is niet doelmatig en dat snapt Nijs natuurlijk ook.”
Stinkende best gaan doen
Directeur Van Dijk heeft erop aangedrongen dat in ieder geval aan het begin van een blok de klokken gecheckt worden en bij de overgang naar zomer- en wintertijd. “Ik weet dat FSC zijn stinkende best doet om dat te realiseren en snap dat het ook dan geen garantie is dat het altijd goed gaat.”
Lagerweij is overigens wel bereid een suggestie van Janssen in overweging te nemen. De FSC-specialist denkt dat Lagerweij in zijn presentaties op het grote scherm een klok mee kan laten lopen. Maar ook dat advies kent beperkingen: “Uiteraard spreek ik nu met studenten ook al af op welke klok ze moeten kijken om te weten wanneer er pauze is, maar voor het bepalen van de aanvangstijd van een college heb ik daar niet veel aan.”
*update* Deze week zijn de klokken van alle 235 AV-touchpanels handmatig op de juiste tijd gezet, laat het FSC weten.