Zweeds eredoctoraat voor Rosi Braidotti

De hoogleraar Rosi Braidotti krijgt in mei een eredoctoraat in het Zweedse Linköping voor haar genderstudies. Dit en meer in Hiep Hiep Hoera, het overzicht van UU-prijswinnaars.

Rosi Braidotti krijgt eredoctoraat
In 2007 ontving Rosi Braidotti, hoogleraar genderstudies en directeur van het Centre for Humanities, al eens een eredoctoraat in Helsinki. In mei gaat ze nog eens richting Scandinavië om een eredoctoraat in ontvangst te nemen van de Zweedse universiteit van Linköping. Ze krijgt deze onderscheiding voor haar baanbrekend werk op het gebied van genderstudies.


Masterscriptie beloond met reis naar Amerika
Je studeert American Studies en wint met je masterscriptie een reis naar Amerika. Dat overkwam alumna Lisanne Walma. Half april ontving ze in Middelburg de Theodore Roosevelt American History Award 2013.

Haar masterscriptie The Good, the Bad, and the Forgotten: U.S. Veterans and the Mall Memorial Movement werd door de jury als uiterst origineel beoordeeld.


Student Geowetenschappen krijgt lintje
DUB meldde al eerder dat verschillende eminente wetenschappers en de directeur communicatie van de UU zijn geridderd. Nu blijkt dat ook een student deze eer te beurt is gevallen en is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het gaat om de 21-jarige Sarah-Quita Offringa. Zij is zesvoudig wereldkampioen windsurfen. Offringa is geboren en getogen op Aruba, maar woont en studeert momenteel Natuurwetenschap en innovatiemanagement. Ze is de jongste gedecoreerde van het koninkrijk dit jaar.


Piet Gros gekozen tot EMBO-lid
Een van de geridderden was de hoogleraar Piet Gros. Voor hem is er nog meer reden om te juichen. Collega’s hebben hem voorgedragen tot lid van de European Molecular Biology Organization (EMBO). Het lidmaatschap toont aan dat collega’s in heel Europa hem erkennen om zijn excellentie in onderzoek en de uitzonderlijke resultaten op het gebied van de life sciences.

De EMBO telt meer dan 1500 wetenschappers, waaronder 59 Nobelprijswinnaars. De jaarlijkse nominatie en verkiezingsprocedures zorgen er voor dat de leden sterk betrokken blijven en op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen binnen de life sciences.


Kolfkamer Janskerkhof 13a wint opknapbeurt
Jonge moeders die werken op Janskerkhof 13a kunnen de vlag uitsteken. Zij kunnen vanaf eind mei op een rustgevende plek kolven voor hun baby.

De filosofen dongen mee naar wedstrijd voor een opknapbeurt van de kolfkamer bekostigd door Medela, een fabrikant voor kolfsystemen. En guess what, de filosofen wonnen de prijs en mogen hun kamer voor 1000 euro opknappen.


Rechtenstudenten zijn klantvriendelijk
Rechtenstudenten Saskia Bouwman en Rozemarijn van Spaendonck zijn goed in het voeren kan klantengesprekken. Eerst al wonnen ze de nationale ronde in Maastricht en mochten daarna door naar een internationale ronde van de ICCC.

De International Client Consultation Competition is een wedstrijd in het voeren van een cliëntgesprek, waarbij je zowel de cliënt op zijn of haar gemak moet stellen als alle relevante feiten boven tafel moet krijgen om een voorlopig advies te geven. De studentes uit Utrecht zijn gedeeld negende geworden (van 19 deelnemende teams), samen met Duitsland en Puerto Rico. Dat is de hoogste plek voor een team uit een niet-Engelstalig land.


Rechtbank Sirius wint Nationale Pleitmarathon 2013
Ook in de rechtbank slaan de Utrechtse rechtenstudenten geen slecht figuur. In Maastricht won het team van Sirius 1, Paul Blok, Dewi Bon en Tamar Bastiaan, de eerste prijs. Dit gebeurde tijdens de Nationale Pleitmarathon (NPM) 2013.


Beste pleitnota International Law Moot Court
Nog meer pleitkwaliteit uit Utrecht. Een team van vier rechtenstudenten heeft de Carnegie Foundation Award voor Beste Pleitnota ontvangen bij de Telders International Law Moot Court Competition. Het team eindigde bovendien in het algemeen klassement als vierde van de in totaal 25 teams, afkomstig uit 22 Europese landen. Tijdens deze competitie werd de Universiteit Utrecht vertegenwoordigd door Elise Fresen, Svenja Kraaij, Violette Moons en Simona Onicel.


Onderzoekers Diergeneeskunde vallen in de prijzen
Bij Diergeneeskunde wisten maar liefst twee onderzoeksters van het departement Infectieziekten en Immunologie zich te onderscheiden. Zij hebben een prijs gekregen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie (KNVM). Promovenda Qian Feng heeft de Kiemprijs ontvangen, een prijs voor beste eerste publicatie van een jonge onderzoek(st)er. Zij heeft deze prijs gekregen voor haar artikel ‘MDA5 detects the double-stranded RNA replicative form in picornavirus-infected cells’, dat gepubliceerd is in Cell Reports in 2012.

Hilde van Tongeren, postdoc-onderzoeker, ontving de Van Leeuwenhoek award. Deze prijs is bedoeld voor de postdoc die in de eerste drie jaar na zijn of haar promotie de meest indrukwekkende bijdrage heeft geleverd in de microbiologie.


Ruth van der Leij ontvangt prijs voor Shelter Medicine
Ruth van der Leij is dierenarts en verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde. Zij heeft zich binnen de faculteit sterk gemaakt voor het ontwikkelen van het nieuwe vakgebied Shelter Medicine, dat is bedoeld voor asieldierenartsen. Door het vergaren van kennis over infectieziekten en de preventie daarvan is het de bedoeling dieren in dierenopvangcentra gezond te houden. Voor dit initiatief ontving Van der Leij de Moyra Stava-Morena-prijs 2012 van 5000 euro.


Kirsten Thus winnaar Ureka Mega Challenge
De Ureka Mega Challenge is een competitie waarin medewerkers van het UMC Utrecht de kans krijgen om hun uitvindingen en ideeën te presenteren voor kritische ‘dragons’ die moeten besluiten of zij bereid zijn tot investering in het idee. Het principe is bekend van het televisieprogramma Dragons Den; de beste deelnemers winnen en ontvangen geld en support van het UMC Utrecht om hun plannen te realiseren.

Winnaar van de laatste editie is onderzoeker Kirsten Thus. Zij ontwikkelde een model voor matching van beenmergdonoren en -ontvangers. Toepassing van het model kan het aantal patiënten dat te maken krijgt met een transplantatieziekte nadat zij beenmerg hebben ontvangen mogelijk decimeren. Als winnaar van de Ureka Mega Challenge ging ze met 75.000 euro naar huis om haar idee te realiseren.


Flinke subsidie voor onderzoek creatieve industrie
NWO en TNO gaan in totaal 7,7 miljoen euro investeren in onderzoek dat aansluit bij de topsector Creatieve industrie. Van de 21 toegekende subsidies gaan er vier naar de Universiteit Utrecht. Wetenschapshistoricus Toine Pieters van het departement Farmaceutische Wetenschappen werkt aan het project ‘Time Capsule’. Dit project is discipline-overstijgend. Door het combineren van verschillende databases probeert Pieters verbanden te zoeken die op het eerste gezicht niet ze zien zijn. Hij past dit toe op de medicinale werking van planten; vergane kennis kan op die manier gekoppeld worden aan huidige medicijnen en voordelen bieden aan toekomstig medicinaal onderzoek.
Microbioloog Han Wösten van de faculteit Bètawetenschappen verzamelt van over de hele wereld schimmels van de paddenstoelensoort Schizophyllum, dat ook wel ‘Waaiertje’ wordt genoemd. De eigenschappen van de schimmel in China zijn anders dan die van dezelfde schimmel in Europa. Hij zoekt uit welke genen verantwoordelijk zijn voor die eigenschappen en wat de relevantie ervan is in de natuur.


Myrrhe van Spronsen wint proefschriftprijs Dutch Neurofederation
De Dutch Neurofederation heeft de prijs van beste proefschrift over hersenonderzoek toegekend aan de Utrechtse Myrrhe van Spronsen. Haar proefschrift Motors and adaptors: transport regulation within neurons werd gekozen uit 24 nominaties.

Van Spronsen kreeg de prijs omdat haar proefschrift nieuwe inzichten geeft in het fundamentele proces van hoe hersenen werken. Deze inzichten kunnen helpen om neurologische ziektes beter te begrijpen. Voor hetzelfde proefschrift kreeg ze een eervolle vermelding van de KNAW.


Fellowship voor aardwetenschapper Kristen Mitchell
Een jaar meedraaien bij het prestigieuze American Geosciences Institute (AGI), een federatie die meer dan 250.000 geologen, geofysici en aardwetenschappers vertegenwoordigd. Dat biedt  AGI elk jaar aan enkele veelbelovende onderzoekers.

Dit jaar is Kristen Mitchell daar een van. Zij promoveerde in Utrecht bij Aardwetenschappen en mag komend jaar als William L. Fisher Congressional Geoscience Fellow van de AGI een congres  organiseren.

Advertentie