1. Missieplan DUB
In april 2010 kwam het Digitale Universiteitsblad (DUB) in de plaats van het wekelijks verschijnende Ublad. Het digitale universiteitsblad moest een onafhankelijk, universitair platform zijn. Een plek waar de Utrechtse student en medewerker met elkaar in discussie kan gaan over de ontwikkelingen op de universiteit.
De redactie publiceerde in 2011 een missieplan om inhoud te geven aan deze ideeën. Dat leidde in 2012 tot een nieuwe site.
Drie jaar later heeft de redactie besloten de bestaande missie tegen het licht te houden. Zijn we nog op de goede weg? Of moeten we de site aanpassen?
Er is gesproken met de stakeholders van DUB. De redactieraad zette ons op scherp, dat leidde tot een lezersenquête en lezersgesprekken. Uiteindelijk trok de redactie zich in juni 2015 terug om met al die input de contouren voor de toekomst uit te zetten.
In dit missieplan ziet u het resultaat en geeft de redactie aan hoe ze denkt deze plannen uit te werken.
Kernwaarden DUB
o onafhankelijk,
o ontdekken/nieuwsgierig
o speels/plezier
o verbondenheid
Missie DUB
DUB is het onafhankelijke medium van de universitaire gemeenschap in Utrecht. Een platform voor informatie, inzichten en debat dat nieuws en achtergronden biedt en nieuwsgierigheid prikkelt. Een onmisbare bron voor studenten en medewerkers die betrokken zijn en worden bij de UU.
DUB draagt daarmee bij aan een transparante universiteit. DUB stimuleert het debat op de universiteit en geeft zo invulling aan de universiteit als community.
DUB levert kwalitatief goede journalistiek, is betrouwbaar in de informatievoorziening en creatief in de presentatie en ontwikkeling van het medium.
Doelgroep
DUB is van de hele universitaire gemeenschap. Dat wil zeggen: studenten, onderzoekers, docenten en ondersteunend personeel. Bij de keuze van artikelen is de interesse en het belang van deze groep leidend. In die zin ligt ‘het eigenaarschap’ van DUB bij deze doelgroep.
DUB heeft als taak de doelgroep te verleiden artikelen te schrijven en te lezen. De UU’er moet op DUB bijdragen kunnen leveren die hij/zij van belang acht. De redactie schrijft artikelen waarin de UU’er gehoord wordt.
Dat vraagt om scherpe keuzes bij het selecteren van de artikelen. Voor de lezer moet duidelijk zijn: ‘waarom zou ik dit artikel willen lezen?’. Dat zit hem niet alleen in de onderwerpkeuze, maar ook moet het belang om het artikel te lezen in de formulering van kop en intro duidelijk gemaakt worden.
Niet elk artikel hoeft per se voor iedereen van belang te zijn. Maar de redactie zal altijd zoeken naar een perspectief dat een verhaal ook voor studenten interessant is. Binnen de doelgroep zijn de studenten het grootst in aantal en het grootste deel van de artikelen moet ook voor deze groep interessant zijn.
Journalistiek uitgangspunt
DUB wil een eigen gezicht en een eigen uitstraling hebben. Een onafhankelijk medium brengt andere berichten dan de afdeling communicatie. Bij het bepalen van de missie spelen de kernwaarden een belangrijke rol.
• DUB wil een actuele site zijn met oog voor ontwikkelingen binnen en buiten de universiteit. De focus ligt de vertaling van het nieuws naar de implicatie voor de UU´er.
• DUB slaat een brug tussen bestuurders en de praktijk. Wat zijn de relevante plannen, welke best practices zijn er, wat zijn de ervaringen in het onderwijs en onderzoek?
DUB is een actuele site. Nieuws gaat snel en op een site is het mogelijk om snel te reageren. Wat houdt mensen bezig? Dat zijn niet alleen de thema’s die spelen op de universiteit. Ook activiteiten in het studentenleven, betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s en trends in de media houden de gemoederen bezig. DUB kijkt naar actualiteit van binnen en buiten de universiteit en vertaalt deze naar de doelgroep. Wat betekenen die nieuwsfeiten voor de student of medewerker? Duiding is daarbij een belangrijke taak van DUB.
DUB slaat een brug tussen beleid en praktijk. De universiteit is een gemeenschap waar betrokken studenten en medewerkers bezig zijn met onderwijs en onderzoek. Wat zijn de overkoepelende thema’s en discussies die daarbij een rol spelen? Waar loopt het goed, waar kan het beter? Bestuurders maken plannen die richting geven aan het onderwijs en onderzoek. Voor studenten en medewerkers is het belangrijk daarover geïnformeerd te zijn en mede koers te bepalen. Bestuurders moeten weten welke geluiden er zijn om die in hun plannen te verwerken. Door eigen verhalen en zelf op onderzoek uit te gaan, legt DUB die verbanden. Daarnaast biedt DUB de studenten en medewerkers de mogelijkheid om door middel van columns en opinies te laten zien waar zij voor staan en wat er volgens hen goed is of zou moeten veranderen op de universiteit.
De missie bereiken
• In de verhalen steeds zoeken naar de implicaties voor de Utrechtse studenten en medewerkers van het nieuws
• Voortdurend zoeken naar de relatie tussen plan en werkelijkheid
• Zoeken naar een balans tussen nieuws en achtergrond
• Stimulering van de interactie met de UU’er zodat ze op vele manieren zichtbaar zijn op DUB
Uitdagingen
Veel lezersparticipatie
Het is zaak om creatief op zoek te gaan naar manieren waarop lezers bij de site betrokken kunnen worden. Opinies, actualiteitsblogs, het DUB-panel, blogs van studenten/medewerkers, Daarbij gebruiken we ook sociale media, zoals Twitter, Facebook of Instagram. Op deze sociale media zal DUB naast het publiceren van verhalen van de site, ook rechtstreeks de mensen aanspreken . Hierdoor groeit de betrokkenheid bij DUB.
Weten wat er leeft in de praktijk
Redacteuren zullen vaker hun oor ter luister leggen op de werkvloer. Bezoeken aan faculteits- en dienstraden en regulier contact met studentenorganisaties. Ook meer studenten als freelancer of startersplaatsen op de redactie kan helpen.
DUB zal actiever tiplijnen openen, speuren op Twitter of Facebook en zelf de vriendenkring mobiliseren door het plaatsen van oproepen op Facebook.
DUB wil de komende tijd ook meer investeren in het ontmoeten van de lezer. We denken aan een DUB on Tour, waarbij we als redactie op locaties gaan werken en informatie verzamelen.
Daarnaast zal DUB zich voorzichtig gaan bezig houden met het organiseren van activiteiten. Een medium is meer dan alleen het verzenden van een journalistieke boodschap. Maar de site is vooralsnog wel de core-business. DUB zal daarom wel actief zijn in het organiseren van activiteiten, maar dan wel in samenwerking met andere organisaties binnen en buiten de UU.
Alle lezers naar de site krijgen
De onderwerpen op DUB moeten de lezers verrassen. Ze moeten erover spreken. Om dat te bereiken moet de redactie op zoek gaan naar de onderwerpen die de studenten en medewerkers bezig houden en waar ze meer van willen weten. Dat kunnen korte berichten zijn. Maar DUB zal ook lezers trekken door spitse, interessante vragen te stellen of door opvallende eigen ontdekkingen te publiceren. Door spraakmakend te zijn, kun je veel nieuwe lezers trekken.
Daarnaast moet DUB er voor zorgen dat de naamsbekendheid groot is. DUB moet zichtbaar zijn in de community zodat studenten en medewerkers weten dat dit medium er speciaal voor hen is.
Internationalisering
De UU community bestaat ook uit buitenlandse studenten en medewerkers. Deze groep heeft eveneens behoefte aan onafhankelijk nieuws. DUB wil daarom zorgen voor goede nieuwsvoorziening door relevante artikelen te vertalen en een paar keer per maand op de doelgroep gerichte verhalen te schrijven.
Verhalen die passen bij het medium
DUB is een digitaal medium. Lezers kiezen artikelen op basis van de titel of het intro. Verhalen moeten niet te lang zijn en goed en helder gestructureerd in de vormgeving. Het is op de site noodzakelijk om te variëren in mediavormen met veel ruimte voor video, beeld en grafieken.
Diepgang zonder lange verhalen
DUB gaat achtergrondverhalen niet uit de weg. Diepgang hoeft niet te betekenen dat op site lange verhalen met veel woorden verschijnen. Gekeken zal worden naar longreadverhalen waarbij variatie van media essentieel is. Maar op internet is het ook mogelijk om met een thematische aanpak van een onderwerp, zoals bijvoorbeeld internationalisering, voor diepgang te zorgen. (Digitale) themamagazines en actualiteitsblogs zijn daarvoor inzetbaar.
Eigen toon ontwikkelen
Een aantrekkelijk medium heeft een eigen. tone of voice Die komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar ontwikkelt zich geleidelijk. De kernwaarden nieuwsgierig en creatief zijn belangrijk bij die ontwikkeling. DUB kenmerkt zich door een heldere, aantrekkelijke en ook prikkelende stijl.
Kwaliteitsbewaking
DUB is een journalistiek medium. Dat betekent dat de (traditionele) journalistieke spelregels worden gehanteerd. Zo past de redactie bij artikelen hoor en wederhoor toe. Artikelen mogen kritisch zijn, maar moeten wel zorgvuldig en correct zijn. Dat betekent dat artikelen voor publicatie zoveel mogelijk worden geredigeerd en dat externe auteurs (freelancers, bloggers, opinieleiders) vanuit de redactie worden begeleid. Er moet eenheid zijn in taalgebruik en spelling. De DUB-regels staan in een eigen stijlboek.
Om de kwaliteit te bewaken en te weten of DUB voldoende de doelgroep weet te bereiken, is het nodig regelmatig lezersonderzoek te doen. Er zijn twee vormen van lezersonderzoek. Zo zal eens per drie jaar een grootschalig lezersonderzoek plaatsvinden met een enquête. De enquête wil een beeld krijgen van het lezersgedrag en de waardering van de site. Daarnaast is tegelijk met de enquête een studenten- en medewerkerspanel om kwalitatief te toetsen op welke punten de site het goed doet en waar verbetering nodig is.
Nieuwsbrief
Elke twee weken verzendt de redactie een nieuwsbrief aan alle studenten en medewerkers van de universiteit. Deze nieuwsbrief geeft op prikkelende wijze een overzicht van de artikelen die op DUB verschenen zijn. Op deze wijze kan DUB de hele universitaire gemeenschap bereiken en in de breedte verleiden de site te bezoeken.
Eens in de twee weken is voor een nieuwsbrief weinig. DUB wil kijken welke mogelijkheden er zijn voor een betere en directere vorm van communicatie met de lezers, bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden voor een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aantrekkelijke vormgeving
Artikelen op internet vragen om een eigen vormgeving die afwijkt van uitgaven op print. Het is nodig om een herkenbare format te ontwikkelen voor de DUB-artikelen. De afspraken rondom de vormgeving komen in het stijlboek van DUB.
De komende tijd zal ook de vormgeving van de DUB-site veranderen. Minder druk, beter toegespitst op goede vindbaarheid van nieuwe artikelen en met oog voor de wens van de lezer om te weten wat hij of zij moet lezen.
Speciaal aandacht zal er zijn voor de mobiele gebruiker. Deze groep is, met name onder de studenten, explosief gestegen en door de site responsive te maken kunnen we deze lezers beter bedienen.