‘Als het pand gesloopt wordt, gaan we er uit’

De oude kantoorruimtes van Wim Kremer en Peter Vos in De Uithof behoren nu tot de woonruimtes van krakers. Van veel bewoning is nog geen sprake, maar als het aan de krakers ligt, wordt dit het verblijf van zeker 15 mensen. “Dan gaan we ook wat voorzieningen bouwen als een keuken”, zegt kraakster Judith.

De studente Sociaal Juridische Hulpverlening van de Hogeschool Utrecht had het dichtgetimmerde pand achter op het terrein van Diergeneeskunde al tijden op het oog. “Ik fiets hier regelmatig langs en ik vond het zonde dat het al zo’n tijd is dichtgetimmerd. Eigenlijk kraak je een pand pas als het een jaar leegstaat, maar er is inmiddels jurisprudentie die zegt dat het ook voor die tijd mag. Misschien vinden mensen het wel laf dat we nu kraken, vlak voor de nieuwe kraakwet van kracht wordt op 1 oktober. Maar het is wel praktisch om te kraken als het nog mag. Als het pand gesloopt wordt, gaan we er ook gewoon vrijwillig uit. Het gaat ons er om dat het tot die tijd nog een functie kan hebben.” 

Dat de kraakactie op dezelfde zondagmiddag geschiedde, als het kraken van een oude brandweerkazerne in Amsterdam is toeval, zegt Judith. “We hebben daar geen afspraken over gemaakt en we wisten het ook niet van elkaar.” 

Eetcafé 

Het pand van Diergeneeskunde met kantoorruimtes, collegezalen en behandelruimtes voor dieren, staat op de nominatie om gesloopt te worden. Het valt nu ook onder de verantwoordelijkheid van de Directie Vastgoed & Campus. Er is al contact geweest met de krakers. Eerst met security die de nieuwe bewoners tijdens hun ronde op zondag ontdekte en vandaag nog met een medewerker van huisvesting. Of de universiteit de aanwezigheid van de krakers gaat gedogen, is nog niet bekend. Ondertussen gaat het maken van toekomstplannen gewoon door. 

Judith: “Er wonen hier in De Uithof honderden studenten, maar er is niets te beleven. We zitten er aan te denken om in een collegezaal regelmatig filmavonden te organiseren, een gewoon café of een eetcafé te beginnen. Er kan hier ook een weggeefwinkel komen en er is ruimte voor ateliers. Van de week hebben we weer een vergadering, dan wordt er meer duidelijk.” 

Strafbaar 

Over de nieuwe kraakwet is Judith niet te spreken. “Die is bizar. Het kraken van dit pand is ook een statement. Er zijn 20.000 studenten op zoek naar een kamer en er zijn nog veel meer woningzoekenden. Dit pand staat leeg, er staan veel kantoren leeg. Laat de regering eerst zorgen dat de woningnood wordt opgelost voordat ze kraken gaat verbieden.” 

Hoewel de nieuwe kraakwet komende vrijdag pas van kracht wordt, heeft die toch ook gevolgen voor Judith en haar medekrakers. “Als je als kraker niet door de eigenaar wordt gedoogd, dan ben je vanaf vrijdag ook strafbaar. Dat kan betekenen dat we vrijdag ineens als criminelen wakker worden. Ook onze bezoekers zijn dan strafbaar.” 

Op dit moment zijn de verantwoordelijken binnen de universiteit hun standpunt aan het bepalen over de kraakactie.

GK

Advertentie