‘De bom van Plasterk is onschadelijk gemaakt’

De eerste Utrechtse reacties op het rapport van de commissie ‘Toekomstbestendig Hoger Onderwijs’ zijn ronduit positief. Zowel decaan Alfred Bliek van de faculteit Bètawetenschappen als zijn collega Bert van der Zwaan van Geowetenschappen zijn blij met de duidelijke boodschap van Veerman dat extra investeringen in het hoger onderwijs onvermijdelijk zijn. Ook het college van bestuur is tevreden.

Bliek is vooral blij met de grondige analyse in het rapport over wat er in het Hoger Onderwijs speelt, en met name over de waarschuwing van Veerman voor ‘uitwoning en uitholling’ van het huidige stelsel. Ook onderschrijft hij de stelling in het rapport dat er een duidelijk onderscheid moet blijven tussen HBO en WO, en dat universiteiten zich meer zouden moeten specialiseren. ‘Dat wordt nog een hele krachttoer. Dat het die kant op moet lijkt me echter duidelijk.”

Ook Van der Zwaan is positief over een scherpere profilering van universiteiten, al noemt hij dat idee niet heel opzienbarend. De decaan van Geowetenschappen, die zich zeer negatief toont over het (gebrek aan) beleid van Ronald Plasterk, is vooral blij dat Veerman de suggestie van de oud-minister van OC&W voor een stelselwijziging in het hoger onderwijs heeft genegeerd. Positief is Van der Zwaan ook over het voorstel van Veerman om iets te doen aan de ‘perverse prikkel dat de universiteiten betaald worden per afgeleverde student’.

EH

Lees ook:
http://www.dub.uu.nl/content/universiteiten-moeten-zich-specialiseren
http://www.dub.uu.nl/content/alle-instellingen-top-maar-hoe
http://www.dub.uu.nl/content/weg-met-de-schotten-tussen-hbo-en-wo-0
http://www.dub.uu.nl/content/veerman-hakt-titulatuurknoop-door

 

Hieronder de integrale reacties van Bliek, Van der Zwaan en het college van bestuur

Advertentie