‘Dodelijk maar gezond: zo wordt ons 2012’

Een nieuw jaar begint met een lege diepvries. Daarom bestaat het Nieuwjaarsdiner van studentenhuis Eenhoorn uit kliekjes en diepvriesproducten. Onder het genot van wellicht dodelijke etensresten wordt vooruitgeblikt. “Dit jaar gaan we tijd maken om nare films te zien.”

Na de officiële feestdagen in december kan het nieuwe jaar in het studentenhuis niet ongemerkt ingaan. Ook al is januari al weer 10 dagen oud, het is nooit te laat om met het hele huis de toekomst onder ogen te zien. Zet het ene huis een decadente rollade op tafel, in dit huis aan de Coornhertstraat wordt de diepvries leeg geschept. Menah (22), Sander (26), Myra (27), Paul (24) en Misha (26) proosten zo op 2012.

Dodelijke waar
Wow, volgens mij is deze groente nog van de vorige bewoners!”Menah, kok van de avond, kijkt fronsend naar een wit bakje van de Chinees dat uit de vriezer komt. Om zich heen heeft ze de andere ingrediënten voor het nieuwjaarsdiner uitgestald: een doos frituurgarnalen en een zak friet. Op het vuur ontdooit de risotto dat een merkwaardige grijsachtige kleur krijgt. Huize Eenhoorn vindt het nieuwjaarsdiner hét moment om de dubieuze diepvriesinhoud op te eten. “Het is immers een nieuw begin en daar hoort letterlijk een schone lei bij”, zegt Menah al kokend. Sander loopt in een chique trui de open keuken in. “Is dat niet dodelijk?” Sander doelt op het bakje in Menah’s hand waarvan de inhoud nog niet thuis te brengen is. Menah haalt haar schouders op. “Ach, het ziet eruit als groente. Dodelijk maar gezond. Precies zoals 2012 wordt.”

       
    badeendjes  
   

Top 5: Leukste Huisattributen 2011

De fotokopieën van de gezichten van de bewoners
“Als we in de Albert Heijn zijn, gebruiken we het geld dat nog in het kopieërapparaat zit om wat kiekjes te maken.”

2 De stomme-dingen lijst
“Een lijst waarop we onze stupiditeiten schrijven, zoals ons hoofd tientallen keren stoten. We geven elkaar daar punten voor en de winnaar krijgt een troostcadeau. Maar het spel loopt nooit af, dus niemand wint.”

3 Het houten hoofd
“Paul legde het in het bed van Sander en Menah en dat joeg hen de stuipen op het lijf.”

De gorilla
“Een nep-gorilla die een eng geluid maakt als je erin knijpt. Menah hing hem ooit voor Paul’s deur. Paul schrok zich kapot."

5 De vijftig badeentjes in de kerstboom

 

Begin en afscheid
Vanavond is een bijzonder moment; het is de eerste en wellicht ook de laatste keer dat de huisgenoten dit jaar met zijn allen aan tafel zitten. Misha is net thuisgekomen van een reis en Menah en Sander verhuizen in februari naar een optrekje in Amsterdam. Een begin en een afscheid, dat is de omschrijving van dit etentje.

We zijn één
Voor de huisgenoten aan tafel gaan, moet er nog iets aan de eenvormigheid worden gedaan. “We schminken eerst X-Files-ogen bij elkaar”,  vertelt Myra met haar ogen dicht terwijl Menah haar gezicht verft. De huisgenoten willen dat iedereen zo meteen rode verf op het gezicht heeft. Myra: “We hebben laatst The X-Files gekeken waar de acteurs met  rood omrande ogen rondliepen en vonden het zulke heftige make-up - je krijgt er heel sprekende ogen van.”

Wanneer iedereen geschminkt is en huisvriend Aidan arriveert, kan het aperatief beginnen. De bewoners schuiven aan tafel met daarop kaarsjes en zwarte servetten. Kerstmuziek klinkt uit de laptop. Menah speecht. “Lieve allemaal, we gaan dit jaar roeien met de riemen die we hebben. Hoewel Sander en ik verhuizen, zullen we een groep blijven. Dat we vanavond allemaal dezelfde schmink dragen, is tekenend voor het gevoel dat ons bindt als groep. Vanaf nu zijn we één en we zullen ons niet laten scheiden. Proost!”

Goede voornemens, slechte tijden
Al smullend en smakkend beslissen Paul en Menah dat ze binnenkort toch écht een eetwedstrijd willen houden, want die was al een tijd gepland. Myra noemt daarnaast een lijst op van nare films die ze steeds wilden kijken maar dat nooit durfden te doen. “Dit jaar gaan we er tijd voor maken.”

Opeens komt het onderwerp ‘de crisis’ aan bod. Een discussie ontstaat. Moeten de (oud)studenten bang zijn voor de economsische malaise? De kunstenaars in het gezelschap zijn het wel, zo blijkt. Myra, afgestudeerd in grafische vormgeving: “Ik wil graag een baan vinden die binnen mijn werkveld ligt. Maar dat is lastig in deze tijd. Normaal zou ik lekker gaan exploreren, iets dat bij kunst hoort, maar dat kan nu niet. Je moet een duidelijk doel hebben. Ik voel me dus wel beperkt.”

Sander en Menah sluiten zich aan bij Myra’s crisisfrustratie. Menah: “Ik heb autonome kunst gestudeerd en ben na mijn studie allemaal eten gaan invriezen uit angst voor de naderende armoede. Toen won ik gelukkig een subsidie voor mijn kunstproject. Dat levert me twee jaar lang werk en geld op, maar ik besef me dat ik geluk heb. Al mijn kennissen in de kunstkring zijn wel hysterisch wanhopig op zoek naar werk.”

Degene die minder bang is voor de crisis, is Misha die een studie Theoretische Natuurkunde heeft gedaan. Hij is bezig te promoveren op iets in de deeltjesfysica. “Ik denk dat de crisis natuurlijkerwijs erger wordt en dan zichzelf herstelt. We redden het wel.”

Ook Paul, student Rechten, heeft vertrouwen. “Het systeem werkt echt wel en vooral Nederland doet het best goed.” De groep concludeert dat de student met verstand van politiek vast de waarheid spreekt en begint daarom gerustgesteld aan het toetje.

Versteende oliebollen
Terwijl Misha zijn souvenirtjes uit Oklahoma uitdeelt, brouwen Myra en Paul een milkshake met kiwi en ijs. Er wordt nog wat gekeuveld over huiswerk, bier en enge films en dan loopt de avond langzaam op zijn eind. Plotseling staat Menah op, loopt naar de kast en haalt er een zakje vergeelde stompjes uit die ze vervolgens omhoog houdt. “Ik ben vergeten de versteende oliebollen op tafel te zetten!”

       
    menu huize Eenhoorn  
   

Het menu voor 2012 voor huize Eenhoorn

Voorgerecht:
Een hechte groep huisgenoten, gegarneerd met uiteenlopende interesses en een toevoeging van verfrissende nieuwe bewoners

Hoofdgerecht:
Een baan die past in de studierichting, op een bedje van een vaste basis en bedekt met euro's met on the side een creatieve en academische reis in een sausje van humor

Nagerecht:
Een eetwedstrijd gevolgd door een horrorfilmavond met bier op de bank.

 
       
    nieuwjaarsmenu  
   

Het nieuwjaarsmenu:

Voorgerecht
Risotto, spinazie en doperwtjes

Hoofdgerecht
Frituurgarnalen, pasta, friet, een zak sla, gehakt, deegflapjes met alle afvalresten erin

Nagerecht
Kiwi-milkshakes met een bolletje straciatella- en vanille-ijs, toffees uit Oklahoma met exotische smaken

N.B. Elk gerecht komt rechtstreeks uit de diepvries (met uitzondering van de sla).

 
Tags: nieuwjaar

Advertentie