‘Het publiek is vaak huiverig voor nieuwe dingen’

Bobby Baxter The Complete Collection
Bobby Baxter The Complete Collection

Ben je in jezelf gekeerd, conservatief, bezoek je altijd hetzelfde café en denk je nooit na over jezelf? Dan is theater niks voor jou, zegt curator en theatermaker Oscar Kocken (27). Val je buiten de genoemde categorieën, dan kun je het door hem samengestelde programma Najaarscollectie 2011 in Theater Kikker met een gerust hart bezoeken. DUB verloot vrijkaarten voor de drie voorstellingen op 15 oktober.

Bij een najaarscollectie denk je eerder aan mode dan aan theater. Wat is het?
“Met de Najaarscollectie 2011 presenteren we in Theater Kikker een nieuwe lichting theatermakers. Als ze in hun eentje een week geprogrammeerd zouden staan, dan zouden ze spelen voor de gevreesde tien man. Dat is niet, zoals het kabinet het ziet omdat er niemand in is geïnteresseerd, maar omdat het publiek soms huiverig is voor nieuwe dingen. Dat is wel vaker zo: je koopt in de Albert Heijn ook niet altijd de onbekende producten.”

Als curator mocht jij de voorstellingen uitzoeken. Hoe heb je dat gedaan en wat hebben ze met elkaar gemeen?
Ik heb het aantrekkelijk en vooral iets minder risicovol proberen te maken door tien voorstellingen in vier dagen te programmeren. Het publiek kan nu veel meepakken zonder zich daar een te grote buil aan te kunnen vallen. Wat de voorstellingen gemeen hebben, is dat deze theatermakers behoren tot een nieuwe generatie is, die het meer zoekt in de wereld buiten. Met twintigers is het een heel ander feestje dan met veertigers of vijftigers. Ze hebben zich nog niet neergelegd bij de onwrikbaarheid van de wereld en durven weer idealistisch te zijn. Het cliché van tegenwoordig is dat kunstenaars in hun ivoren toren zitten en geen contact hebben met de maatschappij en met de gewone man. Maar wij zijn allemaal gewone mannen! Deze theatermakers zeker. Ze verwonderen zich, komen met statements en met oplossingen. En godzijdank is het ook nog gewoon entertainment.”

Kun je voor statements niet beter de krant lezen?
“Je zou inderdaad ook columns kunnen schrijven, of een verontrustend bericht op Facebook kunnen zetten. Maar wat theater doet: het laat je tegen je eigen belang indenken, het leert je ook in het hoofd van je tegenstander kijken. In populaire films identificeer je je met een held als Bruce Willis of Johnny Depp. Goede kunst laat je je identificeren met iemand wiens positie je niet zou willen hebben. Dat is iets wat een reportage in Nieuwsuur niet voor elkaar krijgt.”

Welke voorstelling uit jouw collectie heeft jou op die manier beïnvloedt?
Kein Applaus für Scheisse. Het is body art, en daar hou ik normaal niet zo van. Kotsen op het toneel: liever niet. Hoewel de voorstelling vreemd en absurd is, heb ik hem toch met open ogen bekeken, het is heel esthetisch. Al zou ik ook niet opkijken als er mensen weglopen.”

Wie kunnen het wél aan?
“Als je altijd naar dezelfde kroeg gaat, kun je beter niet komen, je moet wel iets avontuurlijks hebben. Maar het is niet snobistisch, je hoeft niet tien jaar theaterwetenschap achter de rug te hebben. Als je graag naar Springhaver gaat, dan vind je Bobby Baxter: the Complete Collection ook goed. Het is filmisch, maar dan op een podium zonder decors. Toch roept Thomas Dudkiewicz hele dorpen en mitrailleurvuur op.”

De Najaarscollectie 2011 is te zien van woensdag 12 tot en met zaterdag 15 oktober in Theater Kikker. Elke avond staan er drie voorstellingen geprogrammeerd. DUB verloot 2 keer 2 kaarten voor de voorstellingen op zaterdag 15 oktober. Ga naar de prijsvraag. 

Advertentie