‘Jaarlijks dertig extra vrouwen hoogleraar’

Over tien jaar moet één op de vijf hoogleraren vrouw zijn, zeggen wetenschappers Wim van Saarloos en Els Goulmy vandaag in NRC Handelsblad. Dat kan door jaarlijks dertig vrouwen een ‘fellowship’ te geven waarmee ze hoogleraar kunnen worden. 

Van alle hoogleraren in Nederland is in 2010 elf procent vrouw. “Als we nu niets doen, bereiken we nooit een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen,” zegt Goulmy, voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. 

Goulmy en Van Saarloos, directeur van de Stichting FOM, schreven het plan op verzoek van het ministerie van Onderwijs, dat jaarlijks 42 miljoen euro zou moeten bijdragen. Ook van de universiteiten wordt een bijdrage verwacht. 

In Utrecht werken gemiddeld meer vrouwelijke hoogleraren dan elders in het land. Momenteel is 15 procent van alle hoogleraren vrouw. Van de 56 nieuwe hoogleraren die vorig jaar zijn benoemd, zijn er 11 van het vrouwelijke geslacht. “Dat is dus bijna 20 procent”, zei rector Stoof naar aanleiding van het jaarverslag van 2009 begin deze week in de commissie Onderwijs en Onderzoek. “Er zijn faculteiten die achterblijven. Tegen hen zeggen we: ‘verzin een list’, want ja dat percentage moet omhoog. De troost die we uit de cijfers kunnen halen, is dat het percentage dus omhoog gaat.

HOP/GK

Advertentie