‘Lef in het lab’-prijs naar Groningen

De Groningse onderzoeker Geny Groothuis is zondag 25 april in het radioprogramma Vroege Vogels uitgeroepen tot winnaar van de ‘Lef in het lab’ prijs. De prijs is bedoeld voor wetenschappers die zich inzetten om het gebruik van proefdieren te beperken.

Groothuis krijgt de prijs voor haar onderzoek naar de mogelijkheid om geneesmiddelen uit te testen op dunne plakjes menselijk weefsel in plaats van op proefdieren. Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming maakte zondagochtend bekend dat Groothuis bijna de helft van de ongeveer 6500 door het publiek uitgebrachte stemmen had gekregen.

Voor de prijs waren op 4 april ook de Utrechtse onderzoekers Iris Boumans van het departement Dier in Wetenschap en Maatschappij en Nynke Kramer van het Institute for Risk Assessment zijn door de Dierenbescherming voorgedragen. Boumans werd genomineerd vanwege de door haar gemaakte cd-rom ‘humane eindpunten’. Hiermee en met de website ‘Humane endpoints in laboratory animal experimentation’ kunnen onderzoekers die met proefdieren werken, leren om signalen van pijn en lijden van de dieren tijdig te herkennen.  

Nynke Kramer promoveerde in januari van dit jaar op een door haar ontwikkelde methode om beter te kunnen bepalen hoe hoog de concentratie van giftige stoffen is in gekweekte cellen. Hoe betrouwbaarder de concentratie van een gifstof in celkweken kan worden gemeten, des te minder proefdieren hoeven aan de stof te worden blootgesteld.

EH

Tags: proefdier

Advertentie