‘Wat stem jij, schat?’

In bijna 80 procent van alle relaties vertonen beide partners eenzelfde stemgedrag. Weinig verwonderlijk, wellicht. Stellen delen immers vaak een sociale afkomst of religie. Maar dat is niet de belangrijkste verklaring, stellen de Utrechtse sociologe Hilde Coffé en haar Twentse collega Ariana Need.

Coffé en Need laten in een artikel in het Britse tijdschrift ‘Electoral Studies’ zien dat partners elkaars stemgedrag in grote mate beïnvloeden. Overeenkomsten in geloof of klasse spelen slechts een beperkte rol.

Beide onderzoekers maakten voor hun onderzoek gebruik van gegevens uit de Nederlandse Familiesurvey 2000-2003. Van alle onderzochte stellen stemden 78 procent of beiden voor een van de linkse partijen, of beiden voor een confessionele partij of beiden VVD (ten tijde van het onderzoek de enige partij die het predicaat ‘rechts’ verdiende).

“Vaak wordt gedacht dat bijvoorbeeld twee christelijke partners allebei confessioneel stemmen omdat ze beiden christelijk zijn”, zegt Hilde Coffé. “Maar uit ons onderzoek blijkt dat maar zeer gedeeltelijk het geval te zijn. Bij rechtstemmende stellen spelen die gedeelde kenmerken zelfs helemaal geen rol.”

Volgens Coffé richt het wetenschappelijk onderzoek van stemgedrag zich te veel op individuele kenmerken. “Wij laten zien dat omgevingsfactoren, zoals een partner, een grote invloed kunnen hebben.”

De sociologe hoopt in de toekomst langlopend onderzoek te kunnen doen waarbij ze over informatie beschikt over de partijkeuze van mensen voordat ze hun levenspartner leren kennen. Daarbij zal ook de vraag aan de orde komen hoe het proces van wederzijdse beïnvloeding verloopt nadat twee personen een relatie zijn aangegaan.

Zelf kan Coffé overigens woensdag geen stem uitbrengen. Als Vlaamse is haar dat niet toegestaan.

XB

Advertentie