11 tips bij een kamer zoeken in Utrecht

Het tekort aan kamers is de laatste jaren verdubbeld. Meer en meer studenten zitten daarom gedwongen bij hun ouders, terwijl ze op kamers willen. Slim zoeken is dus belangrijker dan ooit. DUB zet met behulp van een aantal experts tips op een rij om snel aan een woonruimte te komen.

Foto van de SSH1. Schrijf je direct na je 17de verjaardag al in bij de SSH
De wachttijd bij de SSH voor een kamer in Utrecht is nu gemiddeld 21 maanden. Inschrijven als je nog op de middelbare school scheelt dan toch al snel een beetje. Vanaf je 17de verjaardag mag je je als woningzoekende inschrijven bij de SSH, ook al studeer je nog niet.

O ja, schrijf je ook direct in voor Woningnet, anders sta je na je studietijd weer voor hetzelfde probleem als je een betaalbare eigen woning zoekt. In Utrecht kun je gebruik maken van een combi-inschrijving. Voor 37,50 euro schrijf je je tegelijk in bij de SSH en WoningNet, zodat je alvast een wachttijd opbouwt voor een eigen woning na je studie.

 

2. Ga eens kijken bij antikraak
Heb je geen zin in wachttijden en wil je best leven in een leegstaand kantoorpand, dan is antikraak natuurlijk een optie. Bedenk wel dat je geen huurbescherming hebt en dus zonder wettelijk geldige opzegreden op straat gezet kan worden.

Wees ook op je hoede, waarschuwt Jelmer de Ronde, vicevoorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), want sommige woonruimtes zijn kwalitatief erg slecht. “Het is lang niet altijd goed geregeld. Probeer via internet te achterhalen wie die kamer aanbiedt en of het goed geregeld is. Ik ken verhalen van mensen die geen douche hadden. Hen werd verteld dat ze bij de buren konden douchen.”

Foto van klussende studentWie van klussen houdt, kan ook terecht bij antikraakstichting STW (Stichting Tijdelijk Wonen). In ruil voor huurverlaging helpen bewoners mee met het ombouwen van een kantoorpand naar wooneenheden. Eind vorig jaar zijn op die manier 192 studenten gaan wonen aan de Archimedeslaan. Het is de bedoeling dat ook de onderste etages van het voormalige pand van de lerarenopleiding aan de Archimedeslaan binnenkort ook op die manier verhuurt worden.

 

3. Bedenk goed wat je wilt, maar wees niet té kritisch
Denk vooraf na in wat voor soort huis met wat voor soort mensen je wilt wonen. “Je moet niet zomaar een kamer ingaan, omdat het zo moeilijk is om aan een kamer te komen. Straks ben je binnen twee maanden weer op zoek”, aldus Jelmer de Ronde van de LSVb. “Geef aan wat je zelf wilt. Dat vergroot de kans dat je in een leuke kamer komt die bij je past. Blijf bij jezelf.”

Ook is het goed om je budget en het gewenste oppervlak vooraf goed te bepalen. Dat maakt zoeken op sites als Kamernet volgens De Ronde. “Beperk het aantal kamers waar je interesse in hebt. Je kan een filter instelllen dat elke keer dat een kamer voldoet aan jouw eisen, je een mailtje krijgt.”

Annemiek van Vondel van de SSH raadt juist aan niet al te kritisch te zijn. “Als je uit Zeeland komt, dan is elke dag heen en weer reizen naar Utrecht geen keuze. Misschien is de kamer niet eerste keuze, maar dan heb je tenminste wat. Je kan later altijd verder zoeken.”

Eerst een kamer in onderhuur nemen is ook verstandig. Als je eenmaal in Utrecht zit, is zoeken naar een kamer makkelijker. Vraag ook eens rond in je familie of iemand in of rond Utrecht woont waar je tijdelijk kan wonen.

 

Sociale media4. Vraag het via sociale media
Met een druk op de knop kan je in één klap honderden mensen tegelijk bereiken op sociale netwerken als Twitter en Facebook. Jelmer de Ronde van de LSVb: “Met name Facebook schijnt het goed te doen. Netwerken zijn überhaupt goed voor een kamer zoeken. Sociale media werken vooral goed voor ouderejaars studenten, omdat die al veel mensen kennen die op kamers wonen. Het helpt ook bij het hospiteerproces als je al een van de bewoners kent van sociale netwerken. Dan weten ze al of iemand een toffe peer is.”

 

5. Wees creatief
Mensen moeten weten dat je een kamer zoekt. En dus kan je van alles doen om aandacht te trekken. Zo liep er ooit een studente Engelse taal- en letterkunde uit Utrecht een paar dagen met een A4′tje op haar rug rond met de tekst: ‘Ik zoek een kamer!’ En warempel, ze vond er een, schrijft nrc.next.

Wat ook kan: een filmpje op internet zetten. Dit meisje zet YouTube in voor haar kamerzoektocht. Of doe het zoals deze Amerikaan, die onder de naam ‘Best Roommate Ever ’ een sensatie aan het worden is op internet.

 

Foto van U.H.S.V Anteros6. Word lid van een studentenvereniging
Verenigingen hebben namelijk niet alleen gezelligheid te bieden, maar ook eventueel een kamer. Jelmer de Ronde van de LSVb. “Lid worden van een studentenvereniging vergroot je netwerk, en bovendien zijn er bij een vereniging meer mensen die een oogje openhouden.”

Bij het USC en U.V.S.V. komt daar ook nog bij dat er studentenhuizen zijn waar alleen leden van die verenigingen wonen. Het U.V.S.V. heeft meer dan 100 van dat soort verenigingshuizen, en het USC zegt dat ze ieder jaar ongeveer 85 procent van de eerstejaars een kamer aanbiedt in een ‘corpshuis’.

 

7. Zet je beste beentje voor bij hospiteren
Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hospiteren kun je leren. Tips over wat je wel en niet moet doen tijdens een hospiteeravond lees je hier (bv. praat niet over je excentrieke hobby’s of over het feit dat je vegetariër bent). Hoe het écht niet moet tijdens zo’n avond, daar heeft DUB & Dwars deze video over gemaakt.

 

8. Zoek ook in ‘slechte’ wijken
Ga niet voor de populairste wijken (Binnenstad, Wittevrouwen, etc) maar kijk ook eens in de misschien op het eerste gezicht minder fraaie wijk (Dichterswijk, Rivierenwijk, Kanaleneiland, Transwijk). Ook even buiten Utrecht kijken kan geen kwaad. “Wees niet al te kritisch”, zegt Annemiek van Vondel van de SSH. “Kijk verder dan dat hele mooie pand in het centrum.”

Ook kijken naar de iets minder gunstig gelegen studentencomplexen kan geen kwaad. De gemiddelde wachttijd bij de SSH mag dan wel 21 maanden zijn, voor complex De Warande in Zeist (10-15 minuten fietsen naar De Uithof) is die circa 12 maanden. Nog steeds lang, maar relatief een stuk minder.

 

Solink9. Ga wonen bij een alleenstaande oudere
Ik hoor jullie denken: “Wat?! Gaan wonen bij een bejaarde? En dan zeker elke avond na tien uur stil zijn?” Wonen bij een oudere is dan ook niet voor alle studenten. “Het is voor het type student dat het bij de ouders thuis naar de zin heeft, maar door de reisafstand een woonruimte elders zoekt”, vertelt Brian van der Graaf van Stichting Studenten Ouderen Link (SOlink).

SOlink is een organisatie die “serieuze studenten” koppelt aan alleenstaande ouderen. Twee vliegen in één klap, vertelt Van der Graaf. Studenten vinden een kamer met de gezelligheid van thuis, alleenstaande ouderen zijn minder eenzaam en hebben iemand in huis om geregeld een praatje mee te maken om mee te eten.

SOlink bemiddelt bij het matchen van de twee. Volgens Van der Graaf gaat er een grondig proces vooraf aan een koppeling. “We vragen of iemand rookt, of gelooft. En dan gaan we kijken of er een match te maken valt. Daarna volgt een kennismakingsgesprek en daarna krijgen ze een week bedenktijd om ja of nee te zeggen.”

SOlink bestaat sinds 2010. Momenteel hebben 30 studenten onderdak bij een oudere, vooral in Zuid-Holland. Sinds deze zomer is SOlink ook ouderen gaan werven in de omgeving van Utrecht. Niet alleen in de stad, ook in dorpjes elders in de provincie. Van der Graaf: “Bijna 2000 studenten hebben zich al aangemeld bij SOlink, we verwachten veel meer studenten te gaan huisvesten.”

 

10. Hang overal briefjes op
Hang een briefje met je telefoonnummer op bij onderwijsinstellingen, bibliotheken, supermarkten en kroegen. Of plaats een (gratis) ‘Ukje’ op de Podium-pagina van DUB.

 

11. Pas op voor oplichters
Door de grote vraag naar kamers wemelt het van de oplichters op de Utrechtse makermarkt. Kences, de branchevereniging voor studentenhuisvesting, waarschuwde deze zomer voor oplichters die niet-bestaande kamers aanbieden en zo proberen inschrijfgeld, sleutelgeld of hoge borgbedragen te ontfutselen van nietsvermoedende studenten.

Let dus goed op met wie je in zee gaat en wees op je hoede als je een luxe woonruimte voor een opmerkelijk lage prijs aangeboden krijgt. Om te voorkomen dat je opgelicht wordt heeft Kences een aantal tips op een rijtje gezet (pdf) om fraude te voorkomen.

 

Ook een tip?
Zet het in de comments hieronder

Advertentie