48 onderwijsbestuurders boven norm

Ruim 30 universiteitsbestuurders en zestien hogeschoolbestuurders verdienden vorig jaar meer dan 193 duizend euro, blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond. Drie UU-ers staan op de lijst. 

De lijst met topverdieners die het Onderwijsblad van de AOb samenstelde op basis van de jaarrekeningen van de instellingen, wordt wederom aangevoerd door Aalt Dijkhuizen. De collegevoorzitter van Wageningen Universiteit verdiende vorig jaar 351.102 euro. Dat is overigens 332 euro minder dan in 2009.

Ook de andere bestuurders van Wageningen Universiteiten verdienden relatief veel, net als de bestuursvoorzitters van de Vrije Universiteit en de Universiteit Maastricht. De best betaalde hbo-bestuurder was Marcel Wintels van Fontys Hogescholen. Hij staat in de boeken voor 242 duizend euro.

Drie UU'ers staan in de lijst van het Onderwijsblad. Yvonne van Rooy (260.000 euro), oud-rector Hans Stoof (228.000 euro) en Hans Amman (216.000 euro), met respectievelijk een loonstijging van 4000, 3000 en 2000 euro ten opzichte van 2009.

Op dit moment is er alleen een openbaarmakingsnorm: wanneer het salaris van een bestuurder in de (semi)publieke sector hoger is dan 193 duizend euro dan moet dat worden opgenomen in het jaarverslag van de instelling.

Max 217.000 euro
De Algemene Onderwijsbond wil dat de Tweede Kamer haast maakt met het behandelen van het wetsvoorstel Wet normering topinkomens. Daarin staat dat bestuurders in de (semi)publieke sector nog maximaal 224 duizend euro mogen verdienen. Maar voor het onderwijs moeten lagere bedragen gaan gelden: hogeschoolbestuurders krijgen maximaal 194 duizend euro en universiteitsbestuurders 217 duizend euro, inclusief toelagen en premies.

Vorig jaar maakte staatssecretaris Zijlstra bekend dat hij een deel van het salaris wilde terugvorderen van bestuurders die sinds 2007 zijn benoemd en meer verdienen dan 224 duizend euro. Op die manier haalde hij vorig jaar negentienduizend euro weg bij de TU Delft. Zijlstra maakte gebruik van artikel 2.9 van de Wet op het hoger onderwijs waarin staat dat instellingen hun subsidie niet ondoelmatig mogen uitgeven.

Advertentie