609 weesfietsen uit binnenstad gehaald

In de Utrechtse binnenstad zijn tot nu toe 609 weesfietsen verwijderd. Vanaf vandaag gaat de gemeente in een ander deel van de binnenstad fietsen ruimen.

Eind augustus startte de gemeente met het labelen van fietsen in de binnenstad binnen de singels. De gemeente heeft bij het uitkammen van een deel van de binnenstad (Wijk C, Breedstraat, Plompetorengracht, Lange Elisabethstraat, Mariaplaats en Springweg en de omliggende straten) tot nu toe 609 weesfietsen verwijderd.

Foto van blauw fietslabelVanaf vandaag start de gemeente met het ruimen van ongebruikte fietsen in het andere deel van de binnenstad: de Nobelstraat, Neude, Janskerkhof, Domplein, Lange Nieuwstraat, Nieuwegracht en de omliggende straten. Fietsen die daar staan en nog steeds het door de gemeente opgeplakte label hebben, worden de komende week verwijderd.

In het stationsgebied is de gemeente deze week gestart met een nieuwe labelactie. Alle fietsen in het oostelijk deel van het stationsgebied worden komende week voorzien van een blauw label. Dat wil zeggen: fietsen die na 28 dagen nog steeds een label hebben worden weggehaald.

Voor 12,50 je fiets terug
Als je fiets door de actie geruimd wordt, dan kan je deze binnen twee weken ophalen in het gemeentelijke fietsendepot aan de Kanaalweg 50. De kosten daarvan zijn 12,50 euro.

Bij het Centraal Station is meermaals een opruimactie geweest, waarbij duizenden fietsen werden opgehaald. Sinds 2009 zijn er in het stationsgebied al ruim 4500 weesfietsen verwijderd. Ook in De Uithof zijn voor de zomer weesfietsen verwijderdruim 200 in totaal.

Voor weesfietsen gebruikt de gemeente een blauw label. Hinderlijk geparkeerde fietsen krijgen een groen label (fiets wordt na 24 uur verwijderd). Gevaarlijk gestalde fietsen een rood label (na een half uur verwijderd). Eind juli won een fietser een rechtszaak tegen de gemeente. Haar fiets was onnodig snel en zonder waarschuwing verwijderd bij het Centraal Station.

Advertentie