Actiefoto: Roller Derby

Body: 

De Actie: Roller Derby 

Waar: Dom City Dolls

Wie: Jess Wreyford (coach)

Leeftijd: 30

Studeert: Master Sustainable Development in de richting Energy and Materials

De Actie: Roller Derby 

Waar: Dom City Dolls

Wie: Jess Wreyford (coach)

Leeftijd: 30

Studeert: Master Sustainable Development in de richting Energy and Materials

Ik ken Roller Derby eigenlijk niet als sport. Kun je me er iets meer over vertellen?
Roller Derby is een vrouwelijke contactsport overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar het sinds 2000 populair is. De sport wordt gespeeld met twee teams van vijf meiden op een shorttrackbaan waarop je rondjes skate. In elk team worden vier verdedigers aangewezen. Per team is er een meisje de ‘jammer’. Zij kan scoren. Om goed herkenbaar te zijn, draagt zij een speciale helm waar een ster op staat. Op het fluitsignaal beginnen de twee jammers en de acht verdedigers tegelijkertijd met het rijden van rondjes. Tijdens die rondjes, is het de bedoeling dat de jammer de verdediging inhaalt, dan verdienen zij punten. Als verdediging moet je de jammer van de tegenpartij zien te stoppen door te duwen.”

Bedankt voor de uitleg! Zeg, aan je Engels te horen kom je uit de Verenigde Staten. Klopt dat?
“Inderdaad! Ik ben vanuit de Verenigde Staten naar Nederland gekomen om te studeren.”

Wat leuk! Mag ik vragen waarom je voor Utrecht hebt gekozen?
“Nadat mijn bedrijf waar ik werkte werd opgekocht, besloot ik naar Nederland te gaan om een master te volgen aan de Universiteit Utrecht.  Na een toelatingstest, werd ik toegelaten. Dat ontdekte ik op mijn huwelijksreis. Een maand later lieten we (ik en mijn man) alles achter en hier zijn we!.”

En hoe ben je als coach bij de Dom City Dolls terecht gekomen?
“In de VS heb ik onder andere geskate bij de Municity Roller Girls. Na drie jaar liep ik helaas een blessure op aan mijn knie waardoor ik moest stoppen met skaten. Eenmaal hier in Nederland wist ik daarom niet zeker of ik iets wilde gaan doen met roller derby. Maar ik nam contact op met Dom City Dolls en voordat ik het wist mocht ik trainingen geven. Een aantal maanden later hoorde ik dat ik coach mocht zijn.”

Wat was je motivatie om coach te worden?
Roller derby in de US is meer ontwikkeld. In Europa bestaat het daarentegen pas tien jaar in. Ook heb ik enkele leiderschapsprogramma’s gevolgd in de US en ben ik  betrokken geweest bij elk aspect van de derby daar. Daarom verwachtte ik dat ik de Dom City Dolls kon helpen!”

Facebook Twitter Whatsapp Mail