Actiefoto: schermen bij Pallos

Actie: Schermen
Waar: bij Pallos
Wie: Leanne 
Leeftijd: 22
Studeert: Bachelor Psychologie en bachelor Filosofie

 

Eigenlijk weet ik niet zo goed wat schermen is. Kun je het me uitleggen?
“Schermen is een vechtsport waarbij je drie wapens kunt gebruiken. Je hebt een floret, een degen of een sabel. Het verschil tussen deze wapens zit hem in het gewicht, de lengte en de greep. Ook beoefen je de sport met elk wapen op een ander manier. Bij een floret verdien je punten door elkaar te treffen op de voor- en achterkant van de romp. Bij het degen telt het hele lichaam als trefvlak. Bij de sabel heb je weer andere regels. Je gebruikt daarbij de punt, de snijkant, tegensnijkant en de platte kant van het wapen waarmee je de romp, hoofd en armen moet raken om punten te verdienen.”

Hoe kwam je er zo bij om te gaan schermen?
“Ik heb hiervoor klassiek ballet gedaan en ik wilde iets compleet anders gaan doen. Eigenlijk dacht ik meteen aan een vechtsport. Vervolgens heb ik er een poos over nagedacht welke vorm ik dan wilde gaan doen. In een gesprek kwam schermen een keer langs en toen dacht ik meteen: ‘o ja, dat is ook een vechtsport’. En vroeger vond ik films met schermen ook al leuk. Zorro vond ik geweldig. Ik besloot toen: schermen, dat ga ik doen. Daar heb ik zin in! Zo kwam ik bij Pallos terecht.”

Wat maakt schermen zo leuk?
“Bij schermen heb je een compleet competitieve instelling nodig, waarbij je één op één een duel aangaat. Ook is het leuk dat schermen qua techniek en uithoudingsvermogen veel van je vergt. Je onderschat soms wel eens hoe vermoeiend het is. Je moet continu voor de volle 100 procent geconcentreerd zijn.”

Doen jullie met Pallos ook wel eens mee aan toernooien of wedstrijden?
“Bij schermen heb je enerzijds recreatieve toernooien. Daar doen we met Pallos aan mee. Zo gaan we één keer per jaar met zijn allen op toernooi naar Duitsland. Dan slaap, eet en reis je samen. Heel gezellig. Verder heb je het GNSK, dat zijn de Groot Nederlandse Studenten Kampioenschappen. Dat is ook altijd een leuk weekend. “Anderzijds zijn er de puntentoernooien, waarvoor je punten op je naam moet hebben staan om je in te kunnen schrijven. David, ook lid bij Pallos, gaat meedoen met de jeugdkampioenschappen. Hij is erg fanatiek en traint vijf à zes keer per week. De mensen die schermen als hobby zien bij Pallos trainen één à twee keer per week.”

Advertentie