Actiefoto: You.Fo

Actie: You.Fo
Waar: Olympos
Naam: Erik Bruin
Leeftijd: 23
Studie: Wiskunde, 5e jaars

Hoe zou je You.Fo omschrijven?
“ You.Fo is een nieuwe sport waarbij je met een speciale stick een aerodynamische ring moet zien te vangen en te werpen. You.Fo kan je met zijn tweeën één op één spelen, dat kan in het park, op sportvelden of op het strand. Je kunt het ook spelen met teams. In de competitievariant speel je vijf tegen vijf op een veld van 50x30 meter met endzones. Je moet dan de aerodynamische ring zien te spelen naar een teamgenoot in de zone achter de tegenstander.”

Hoe lang beoefen je al You.Fo?
“Het is een nieuwe sport, die nog niet zo lang wordt aangeboden bij Olympos. Ik doe dit nu zo’n acht weken. En daarvoor heb ik een keer los een training gevolgd. Dat komt doordat ik in de sportraad van Olympos zit, dan kom je wel eens in aanraking met een nieuwe sport.”

Waarom vind jij You.Fo leuk om te doen?
“Er zit veel afwisseling in de sport. Je moet goed kunnen lopen, goed kunnen gooien en vangen, zowel in de lucht als op de grond. Je kunt de ring op veel verschillende manieren gooien of oppakken. Dus je hebt heel veel mogelijkheden.”

Het oppakken lijkt me inderdaad niet makkelijk. Wat zijn daar de opties voor?
“Dat blijft lastig ja. Je hebt drie of vier technieken. Wat ik zelf doe is de punt tegen de rand van de ring aanzetten, aan de binnenkant. Vervolgens klem je de achterkant van de ring omhoog, daarna schep je hem op.”

Is You.Fo voor iedereen geschikt ?
“Je hoeft niet per se heel snel te zijn, dus ik vind van wel. Uiteraard moet je wel veel rennen. Maar wat je ook kunt doen is op de goede plek gaan staan en de ring daar vangen en punten scoren. Dan ben je ook al een heel eind.”

Op de website van Olympos staat dat er twee uitdagingen op de agenda staan voor de cursisten van You.Fo. Welke zijn dat?
“Binnenkort zijn de World Sport Games in Italië. Dat is een soort Olympische spelen voor amateursporten. We proberen om You.Fo daar op het programma te zetten zodat de sport zelf nog meer bekendheid krijgt. Daarnaast willen we, als het financieel haalbaar is, zelf ook meedoen aan deze Games. Deze zijn al in juni en we moeten nog sponsoren vinden! Dat is een hele uitdaging. Dus als iemand een tip heeft..?”

Advertentie