Alleen rechter kan staking buschauffeurs nog voorkomen

Op donderdagochtend zullen er mogelijk geen bussen rijden naar De Uithof. Medewerkers van de vervoersbedrijven staken uit onvrede over een verslechtering van hun pensioen. Qbuzz Utrecht probeert dat via de rechter te voorkomen.

Er bestaat een grote kans dat er donderdag tijdens de ochtendspits geen bussen rijden in Utrecht en omgeving. Het ov-personeel voert actie vanwege een verslechtering van hun pensioen. Dit is een gevolg van het loonakkoord voor ambtenaren, waarin is afgesproken dat ambtenaren een loonsverhoging krijgen. De verhoging wordt betaald met geld dat eigenlijk bestemd was voor de pensioenpot.

De vakbond FNV weigert al vanaf het begin in te stemmen met dit loonakkoord. Via een rechtszaak probeerde de vakbond de loonafspraken een paar weken geleden ongeldig te laten verklaren. De FNV verloor die zaak, maar gaat nu in hoger beroep. De waarschuwingen van de FNV lijken door het kabinet niet serieus genomen te worden, vandaar de staking op donderdagochtend.  

De aangekondigde ov-staking is voor Qbuzz Utrecht een reden om naar de rechter  te stappen. Zij vindt de staking buitenproportioneel en probeert via een kort geding te voorkomen dat het doorgaat. Dit doet het busbedrijf niet alleen omdat zij geen partij is in deze kwestie, maar vooral omdat de actie meer dan 125.000 reizigers in en rond Utrecht raakt.

Woensdagmiddag doet de rechter een uitspraak en wordt bekend of de ov-medewerkers wel of niet gaan staken op donderdagochtend. Qbuzz adviseert reizigers om in het geval van een staking voor alternatief vervoer te zorgen of later van huis weg te gaan. De werkonderbreking duurt officieel van 5.00 tot 8.30 uur, maar het busbedrijf verwacht dat het openbaar vervoer tot zeker 10.30 uur onregelmatig zal rijden. 

Advertentie