'Als je de opzet van ons spel niet goed vindt, had ons dan niet uitgenodigd'
“Deze jury weet niets van games. Ze begrijpen niet dat een single player game toch leuk en spannend kan zijn. Maar dat kost ons nu wel een plaats in de finale.”
Het is woensdagavond kwart voor negen en de stemming in kleedkamer 1 van de Leidse Stadsgehoorzaal is niet om over naar huis te schrijven. Een paar minuten eerder heeft juryvoorzitter Rick van der Ploeg bekend gemaakt dat het Spel van de Gouden Eeuw niet doorgaat naar de finale van de Academische Jaarprijs 2010 en de frustratie in het Utrechtse kamp is groot.
Ook vorig jaar was het spel in het zicht van de haven gestrand, maar de jury was toen wel enthousiast geweest en had team-Gelderblom met nadruk uitgenodigd om het in 2010 weer te proberen. De Utrechtse teamleden zijn dan ook vooral teleurgesteld over het feit dat de jury nu weer precies dezelfde argumenten tegen het spel aanvoert als vorig jaar.
“Ik begrijp het niet”, zucht captain Oscar Gelderblom terwijl de andere teamleden zwijgend voor zich uit staren, “als je van te voren weet dat je een single player game niet goed genoeg vindt, waarom laat je ons dan toch weer meedoen?”
Zeearend
De dag was nog wel zo goed begonnen. Als tweede team na de Groningse Genenkrakers van voormalig Utrechts hoogleraar Cisca Wijmenga, zorgde het Utrechtse team ’s middags voor een strakke en degelijke presentatie. De vragen van de jury waren weliswaar kritisch maar niet onwelwillend, en nadat alle teams zich hadden gepresenteerd was de stemming in het Utrechtse kamp dan ook zonder meer optimistisch. Een finaleplaats moest haalbaar zijn.
Duidelijk was wel dat het lastig zou worden, want tegenover de zakelijke Utrechtse aanpak stelden de Wageningse Vliegkunstenaars een sprankelende show met als klap op de vuurpijl een zeearend die als een volleerde acrobaat van achter uit de zaal in glijvlucht op het podium neerstreek.
High definition
Ook het plan van de Wageningers spreekt tot de verbeelding. Geef een aantal natuurliefhebbers een high definition camera te leen en laat ze opnamen maken van vliegende vogels en insecten. Dat zal zeker beelden opleveren, zo is de verwachting, die wetenschappers kunnen gebruiken bij het analyseren van de nog slecht begrepen vliegbeweging van dieren.
“Toen Wageningen aan de beurt was geweest, wist ik dat het een zware dobber voor ons zou worden”, zegt Gelderblom. “Ik gun hen de overwinning, want hun voorstel is goed en hun show was geweldig. Maar op een van de twee finaleplaatsen had ik toch wel gerekend.”
Groot is dan ook de klap bij Gelderblom, zijn collega Joost Jonker (foto) en de andere teamleden, als Van der Ploeg aan het begin van het avondprogramma bekend maakt dat alleen Wageningen en Groningen de unanieme steun van de jury hebben gekregen. Het feit dat je in het Spel van de Gouden Eeuw niet tegen anderen kunt spelen, is Utrecht opnieuw fataal geworden.
Feijenoord
Het nieuws slaat in als een bom. Een paar minuten lang lijkt de kleedkamer van de Utrechters op die van Feijenoord na de 10-0 nederlaag tegen PSV. Maar opvallend genoeg keert de strijdlust al snel weer terug. “Als we het op deze manier niet voor elkaar kunnen krijgen, dan proberen we toch gewoon op een andere manier geld bij elkaar te krijgen. Dit concept is zo sterk, het zou zonde zijn om het er nu verder bij te laten zitten.”
Ook Gelderblom blaakt al snel weer van energie: “Ook al komt er volgend jaar een heel nieuwe jury, bij de Academische Jaarprijs zal men ons niet snel meer zien. Maar we hebben nu in ieder geval kunnen laten zien dat het Spel een prachtige manier is om ons onderzoek voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ik hoop nog steeds dat het ons gaat lukken het spel te maken, zodat iedereen het kan spelen. We gaan er echt alles aan doen."
EH