Beste singer-songwriter op Youtube

Psychologiestudent Gijs van der Voort (21) werd in april bekroond als de beste van de Singer-songwriter contest van Parnassos. Hij overweegt nu een studieswitch. 

“Ik had niet verwacht te winnen, dus toen ik hoorde dat ik had gewonnen was ik erg verrast.” Gijs van der Voort is nog steeds heel gelukkig dat hij de wedstrijd bij Parnassos won en geniet van de aandacht die het tot gevolg heeft. “Ik deed eigenlijk mee om te kijken waar ik muzikaal sta. Ik had de juryleden gegoogled en gezien dat het vakmensen zijn. Ik wilde graag van hen weten wat ze van mijn muziek vinden.” 

“Na de wedstrijd heb ik ook nog lang met de juryleden gesproken. En ze hadden nog stevige kritiekpuntjes, zoals over mijn nonchalante opkomst. Wat ik echt wilde weten was of het zin had voor mij om door te gaan met muziek maken. Ze zeiden dat ik genoeg talent leek te hebben en adviseerden me niet om te stoppen. Die informatie heb ik even laten bezinken en ik overweeg nu om na mijn bachelor Psychologie naar het conservatorium te gaan.” 

“Ik heb vroeger veel gezongen. Ik zat op de vrije school, vandaar. Op mijn veertiende heb ik een jaar gitaarles gehad, en de rest heb ik mezelf aangeleerd. Gitaarspelen was om mezelf te kunnen begeleiden. Ik vind dat ik nog veel moet leren. Mijn muziek is qua akkoorden en aanslag nog te veel hetzelfde en zou wel wat gecompliceerder mogen. Ook zou ik graag teksten willen schrijven met meer diepgang en over verschillende dingen willen schrijven. Die gaan nu voornamelijk over mijn liefdesleven. Muziek is een uitlaatklep voor mij. Het klinkt stom en cliché maar ik schreef twee nummers toen ik net een vriendinnetje had en ik schreef er drie toen het net uit was.” 

“Ik ben zelf groot fan van de Schotse singer-songwriter Paolo Nuntini. Hij heeft een hit gehad met New Shoes, maar hij maakt nog veel mooiere nummers. Hij heeft een prachtige stem, hij zingt dramatisch zonder dat het corny wordt. Hij heeft een rauwe stem, hij rookt ook als een ketter. Hij is niet alleen in zijn muziek maar ook als hij geïnterviewd wordt heel authentiek. Dat is een eigenschap die ik in artiesten heel erg waardeer. Hij blijft heel goed bij zichzelf.” 

Gijs denkt niet dat de muziekwereld nu aan zijn voeten ligt. “Nee, wat ik wilde was van de jury horen of ik enig talent heb en of ik verder zou kunnen komen met mijn muziek. Niet als doel om beroemd te worden, maar om een zo goed mogelijke muzikant te worden. Niet meer, maar ook niet minder.” 

GK

Advertentie