Bewoners Rotterdamse Afrikaanderwijk zijn trots op Kop van Zuid

De ontwikkeling van het voormalige havengebied in Rotterdam Zuid tot trendy woon- en uitgaanscentrum wordt door veel Rotterdammers toegejuicht. Zelfs de relatief arme bewoners van de naburige Afrikaanderwijk zijn positief, constateert stadsgeograaf Brian Doucet in zijn proefschrift ‘Rich cities with poor people’.

In de studie, waarop hij op 6 april in Utrecht promoveert, heeft de Canadese onderzoeker gekeken naar de ontwikkeling van twee stedenbouwkundige ‘flagship projecten’. Daarmee bedoelen geografen de herstructurering in grote steden van verpauperde haven- en industriegebieden tot luxe en gezichtbepalende woon- en uitgaanswijken aan het water. Naast de ontwikkeling van de Kop van Zuid heeft Doucet ook de ‘gentrificatie’ van Glasgow Harbour en Leith bij Edinburgh onder de loep genomen.

Behalve naar de verschillende visies op deze ontwikkeling en naar de manier waarop de besluitvorming rond zulke projecten tot stand komt, heeft Doucet ook gekeken naar de reacties van bewoners. In tegenstelling tot wat hij verwachtte waren de bewoners van een achterstandsbuurt als de Afrikaanderwijk niet jaloers op hun nieuwe rijke buren. Zij waren juist blij met de op een steenworp afstand verrezen luxueuze nieuwbouw rond de Wilhelmina Pier. Ze zeiden trots te zijn op de facelift die Rotterdam Zuid erdoor had gekregen.

Volgens Doucet ligt dat vooral aan het feit dat de bewoners dankzij de komst van de Erasmusbrug nu veel sneller en zonder overstappen per tram naar de Coolsingel kunnen rijden. Bovendien zijn er in hun tot voor kort winkelarme buurt dankzij de ontwikkeling van de Kop van Zuid tot ‘flagship’ niet alleen chique winkels en restaurants gekomen, maar ook een gezellige winkelstraat als de Vuurplaat, zodat de bewoners nu veel dichter bij huis boodschappen kunnen doen.

Doucet noemt de Rotterdamse aanpak een goed voorbeeld voor soortgelijke ontwikkelingen in andere steden. Wel waarschuwt hij voor de soms torenhoge verwachting dat het creëren van flagships alle problemen van oude, verpuaperde steden in één klap kan oplossen. ‘De nieuwe wijken aan het waterfront brengen de lage inkomens niet uit hun relatieve armoede', aldus de Canadese promovendus, 'maar ze kunnen wel bijdragen aan het verzachten van de scheidslijnen in de stad.'

EH

Advertentie