Boek zoekt winkel

Een zwerfboek ligt eenzaam in een bushokje. ‘Boek zoekt winkel’, prijkt er op de kaft. De tekst is een noodkreet van boekenshop Books4Life, de goede-doelen stichting moet in september vertrekken uit het huidige Joho-pand. De werkzame studenten startten daarom een zoektocht naar een nieuwe gratis verblijfsplaats. “We stonden zelfs bij het gemeentehuis op de stoep.”

Met lood in haar schoenen opent voorzitter Tineke Choi (31) in februari de vrijwilligersvergadering van Books4Life. “Slecht nieuws: in september zijn we dakloos”, deelt ze mee. Het bestuur heeft het vonnis zojuist gehoord van hun verhuurder JoHo. “Ik ben zo geschrokken”, verzucht verkoopster Trudy. “Ons paradijsje, helemaal weg…” Haar collega Lisanne legt troostend een hand op haar schouder. Ook de ‘boosdoener’ zelf, Joho’s manager Jeroen le Sage, baalt van de gang van zaken. “We hebben gewoon geen plaats meer beneden. Het is een rotbeslissing.”

Wie binnenkomt in Books4Life, treft een huiskamer vol tweedehands boeken aan. Chicklits liggen links, studieboeken staan rechts en reisgidsen vullen de schappen achterin. Posters sieren de wanden, daarop staan kreten van goede doelen Oxfam, Amnesty International en de Cambodjaanse SFF, waar de boekenopbrengst heen gaat. In het midden staan fluwelen sofa’s die waarschijnlijk uit grootmoeders’ inboedel komen. Voor drie euro stoppen klanten hun tassen vol met Saskia Noort, Freud en Lonely Planet.

“Ik zou willen dat ik dit als student al wist”, vindt vaste klant Esmee. Ook haar vriendin Anneke vindt het een topconcept. “Oude boeken laat je anders jaren in je kast verstoffen, om ze vervolgens op de brandstapel te gooien.”

Vanaf de opening in 2009 hebben de weldoeners maandelijks het saldo zien stijgen. Twee jaar na de start vierden de vrijwilligers, voor het overgrote deel studenten, dat ze voor 12.000 euro goede doelen hadden gesteund. “Vijf gezinnen per jaar geven we een emancipatiecursus, kippen, schoolgerei en toegang tot een waterput”, verteltTineke, die in maart op wereldreis ging naar de SSF in Cambodja. “We helpen steeds meer mensen”, zei de voorzitter tevreden. De toekomst leek zo rooskleurig, totdat het rampnieuws over de dakloze toekomst alles veranderde.

“Een pijnlijke dood zou het zijn”, slikt pr-commissielid Geertje van Keulen (20) nadat ze hoort dat ‘haar’Books4life mogelijk opgeheven wordt. De 40 vrijwilligers komen meteen in actie om een pand te vinden.
“Ik stalk vanaf nu tien journalisten per week”, oppert Geertje.
“Ik mail alle mogelijke tips”, biedt communicatiespecialiste Lotte aan.
Een week later verspreidt een speciale huisvestingscommissie noodoproepen door de binnenstad. Oude boeken met flyers belanden in de Hema-paasafdeling, tussen plantenbakken langs de gracht en in bushokjes. De vrijwilligers bellen naar elke tip die binnenkomt. “Zelfs bij het lege postkantoor op het Neude klopten we aan. Nee heb je, ja kun je krijgen, is ons motto”, zegt Tineke.

Waar die passie voor een boekenwinkeltje vandaan komt, legt Geertje uit. “Als je vrijwilligerswerk doet, maakt dat iets in je los”, zegt de derdejaars taal- en communicatiestudente. “Je beseft, denk ik, dat niet iedereen maandelijkse stufi krijgt en geniet van vrijgevige ouders. Een grappig voorbeeld is toen ik met mijn huisgenootjes naar de Dodenherdenking op tv keek, waar basisscholieren bloemen legden. Twee kindjes droegen afgetrapte sneakers en een capuchon. Mijn huisgenoten riepen gelijk: ‘konden ze niet iets normaals aantrekken, de Koningin is erbij!’ Ik dacht juist: goh, misschien hebben ze gewoon geen geld om er netjes bij te lopen.” Ze relativeert het studentenleven ook meer sinds haar vrijwilligersbaan. “Ik hang één avond minder in de kroeg en help in die tijd mensen die een moord doen voor een slok water.”

Hoopvol openen de vrijwilligers elke dag hun mailbox voor tips. “We hebben nu een lijst van twintig opties’, telt Tineke. ‘De gemeente, wat kantoorpanden, de universiteit…” Met tijdelijke oplossingen zijn ze minder gelukkig, want alles verhuizen is een klus. Zoals Lisanne zegt: “Duizend boeken verslepen is niet echt hetzelfde als een onderbroekje inpakken en wegfietsen.”

Books4Life is gevestigd onder de Joho-winkel aan de St. Jacobsstraat 273. Tips m.b.t een gratis pand zijn welkom op books4life.utrecht@gmail.com.


Tags: books4life

Advertentie