Bof jij even!

Nooit ingeënt tegen de bof? Dan is het nu wellicht tijd om een vaccinatie te halen. De bof heerst in het land en dus ook in Utrecht en met name onder studenten.

Tot nog toe zijn er dertien meldingen van de bof binnengekomen bij de GG&GD in Utrecht. Er mag dan worden aangenomen dat er meer mensen met deze ‘kinderziekte’ rondlopen, want de symptomen zijn niet bij alle zieken even duidelijk aanwezig. Ook kun je drager van de ziekte zijn, zonder zelf ziek te worden. 

De gemeente roept studenten op zich tegen het speciale tarief van 40 euro te laten vaccineren tegen de bof. Je moet zelf bij de ziektekostenverzekeraar navragen of je dit bedrag kan declareren. De bof, waardoor je in het algemeen een dikke wang en koorts krijgt, kan in een milde vorm aan je voorbijtrekken, maar als je pech hebt, kunnen er nare complicaties optreden. Mannen kunnen bijvoorbeeld een ontsteking in hun teelballen oplopen waardoor ze onvruchtbaar worden. Ook vrouwen die nog geen drie maanden zwanger zijn, moeten oppassen. Want het bofvirus kan tot een spontane abortus leiden. 

Wie de bof heeft, hoeft zich niet af te zonderen. De fase waarin je besmettelijk bent, gaat namelijk aan de ziekte vooraf. 

Voor een vaccinatie (de BMR-prik wat staat voor Bof, Mazelen en Rode Hond) kun je bij de GG&GD terecht. Zie voor meer vragen over de ziekte www.utrecht.nl/bof 

GK

Tags: gezondheid | bof

Advertentie