China streeft Nederland voorbij
De wereldwijde impact van de Nederlandse wetenschap is een beetje gegroeid. Toch zakt Nederland één plaats op de lijst van landen met de meeste citaties: China is langszij gekomen.
Tussen 1999 en 2003 stond Nederland op de achtste plaats van landen met de meeste citaten per wetenschappelijk artikel. Citaten zijn een maatstaf voor het belang dat wetenschappers aan een bepaald onderzoek hechten: hoe belangrijker zij een artikel vinden, hoe vaker ze het aanhalen. Nederland was in die jaren goed voor 2,6 procent van alle citaten wereldwijd, aldus een rapport van de Britse Royal Society.
Maar tussen 2004 en 2008 is China de top tien binnengedrongen. Op de Verenigde Staten na publiceert geen enkel land zoveel wetenschappelijke artikelen als China. De kwaliteit houdt vooralsnog geen gelijke tred, maar China sleept 3,7 procent van alle citaten binnen en heeft zodoende de zevende plaats veroverd in de ranglijst van internationale wetenschappelijke impact. De Nederlandse impact groeide intussen met een tiende procentpunt tot 2,7 procent van alle citaten, maar dat was niet genoeg om China voor te blijven.
De opmars van China (en andere Aziatische landen buiten de top tien) gaat vooral ten koste van de Verenigde Staten. Dat land staat nog altijd stijf bovenaan, maar ging van 38,6 naar 30,4 procent van alle citaties. Ook de andere toplanden, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland en Japan, verloren terrein.
Tegelijkertijd is de wetenschap steeds meer een internationale aangelegenheid geworden. Tegenwoordig wordt meer dan 35 procent van alle artikelen geschreven door auteurs die internationaal samenwerken. In 1996 was dat nog maar 25 procent. Daar is een goede reden voor: hoe meer nationaliteiten, hoe meer citaten een artikel oplevert.
In Nederland wordt tegenwoordig meer dan de helft van alle wetenschappelijke artikelen geschreven in samenwerking met een buitenlandse auteur. Vijftien jaar geleden was dat nog maar in een derde van de artikelen het geval.
Hoger Onderwijs Persbureau