Cocaïne heeft al snel effect in de hersenen
Bij cocaine-verslaving zijn de hersenen van de gebruiker aangetast waardoor de gebruiker voortdurend behoefte houdt aan de drug. Het effect kan al vroeg optreden. Dat blijkt uit het proefschrift van Maartje Veeneman-Rijkens waarop ze vrijdag 7 januari promoveert.
Veeneman: “Het probleem is dat die veranderingen vaak permanent zijn. Zelfs als iemand weet af te kicken, blijft de kans op terugval hierdoor levensgroot aanwezig.” We weten niet goed hoe deze veranderingen in de hersenen tot stand komen. Door meer te weten te komen over wat cocaine doet met de hersenen is het op termijn wellicht mogelijk om een geneesmiddel te ontwikkelen die ervoor zorgt dat de hersenen die behoefte niet meer hebben.
Haar proefschrift Dopaminergic mechanisms of cocaine use waarop Veeneman 7 januari 2011 promoveert wil een bijdrage leveren aan dit streven. Veeneman: “Ik heb de rol van de stof dopamine onderzocht bij cocaïnegebruik nog voordat het gebruik verslaving is geworden Dit geeft inzicht in de vroege effecten van cocaine op de hersenen.”
Veeneman deed haar onderzoek op proefdieren. Door op een pedaaltje te drukken konden de ratten zichzelf cocaine toedienen. Uit het onderzoek blijkt dat dopamine in een bepaald hersengebied, het dorsale striatum, al vroeg belangrijk is voor het ervaren van de belonende effecten van cocaine, terwijl tot nog toe werd verondersteld dat dit gebied pas betrokken zou raken na langdurig drugsgebruik, in andere woorden pas wanneer de gebruiker de controle over zijn drugsgebruik kwijtraakt en daadwerkelijk verslaafd is.
Dit onderzoek draagt bij aan de kennis van de mechanismen in de hersenen die ten grondslag liggen aan verslaving.
RA