Conflict over cao universiteiten laait op

De cao-onderhandelingen met de universiteiten zijn opnieuw afgebroken, melden de vakbonden. Ze gaan waarschijnlijk actie voeren rond de opening van het academisch jaar. 

Eind april werden de onderhandelingen al opgeschort. Het was toen “niet opportuun” om over salarisverhoging te spreken, vond de VSNU. De werkgevers wilden de voorjaarsnota afwachten voordat er afspraken zouden worden gemaakt. 

Uit de voorjaarsnota bleek dat de universiteiten geen geld zouden krijgen om de salarissen van werknemers te laten stijgen en gestegen prijzen te compenseren. Het Rijk wil de lonen bevriezen om de financiële tegenspoed het hoofd te bieden. 

Dus bepleit de werkgeversvereniging nog steeds de nullijn, in de hoop de werkgelegenheid op peil te houden. “Een procent loonsverhoging is vierhonderd à vijfhonderd banen”, zegt onderhandelaar Hugo Levie van de VSNU. “Onze ruimte is beperkt.” 

De bonden houden echter vast aan een salarisverhoging van 1,25 procent om de koopkracht veilig te stellen. “Universiteiten hebben een enorme begroting. Daar kunnen ze keuzes in maken”, zegt onderhandelaar Marieke van den Berg van Abvakabo FNV. “Bij gemeenten, provincies en waterschappen hebben de werknemers ook loonsverhoging gekregen. Je kunt investeren in gebouwen en machines, maar ook in personeel.” 

Het gaat in de onderhandelingen ook om werkzekerheid, zegt ze: “Dat mensen de garantie krijgen dat ze aan de universiteit kunnen blijven werken en dat er niet allerlei reorganisaties volgen. Daar hebben we niets op gehoord. Universiteiten moeten goede, concurrerende werkgevers blijven.” 

In het hbo is vanmorgen een principeakkoord gesloten, waarin de werknemers er volgend jaar 0,4 procent op vooruitgaan. Ook krijgen ze een eenmalige bonus van 460 euro. 

Hoger Onderwijs Persbureau

Tags: vsnu | inkomen | vakbond

Advertentie