Controleurs stufi-fraude voorlopig machteloos

In steeds meer steden gaan controleurs langs de deuren van studentenhuizen om te checken of studenten misschien frauderen met hun studiebeurs. In Utrecht wordt na de zomer gestart met huisbezoeken. Maar als bewoners de controleurs niet binnen laten, kunnen ze momenteel weinig uitrichten.

Fraude met de studiebeurs is politici een doorn in het oog. Om een hogere studiebeurs te krijgen beweren sommige studenten dat ze op kamers zijn gegaan, terwijl ze eigenlijk bij hun ouders wonen. Het scheelt maandelijks 170 euro: de basisbeurs voor een uitwonende is 266 euro, voor een thuiswonende 96 euro. De pakkans was voorheen vrijwel nul. Wie toch gepakt werd hoefde alleen zijn onterecht ontvangen beurs terug te betalen, maar kreeg geen boete.

Op initiatief van voormalig minister Plasterk (OCW) werkt de regering aan een wet waarmee scherpere controle mogelijk wordt en strengere straffen kunnen worden uitgedeeld. Er lopen al een paar proefprojecten en daar komen er steeds meer bij, schrijft demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt aan de Tweede Kamer.

De eerste proef werd uitgevoerd in en rond Enschede, terwijl recent ook in Amsterdam en Rotterdam controleurs op pad zijn gegaan. Na de zomer volgen Utrecht en Den Haag. Naar verwachting haken ook Zwolle, Groningen, Almere, Urk en Lelystad komend najaar aan.

Een probleem is echter dat op dit moment niemand verplicht is om de controleurs binnen te laten: er is namelijk nog geen nieuwe wet. Dat maakt de controles, die toch al arbeidsintensief zijn, niet eenvoudig. Het resultaat van huisbezoeken is “zeer afhankelijk van de bereidheid tot medewerking van de betreffende studerenden, hun ouders of andere personen”, aldus Van Bijsterveldt.

Als de benodigde wet er eenmaal is, mogen studenten nog altijd weigeren de controleurs binnen te laten. Dan kunnen er echter meer maatregelen worden genomen. Uitvoeringsinstantie DUO zou dan bijvoorbeeld de bevoegdheid kunnen krijgen de uitwonendenbeurs van controleweigeraars in een thuiswonendenbeurs om te zetten.

Wie onder het regime van de nieuwe wet op fraude wordt betrapt, moet de onterecht ontvangen beurs terugbetalen en krijgt daar bovenop een boete: een kwart van het gefraudeerde bedrag. Als iemand daarna nog een keer wordt gepakt, volgt een hogere boete: de helft van het onterecht ontvangen bedrag. Na de derde keer wordt de studiefinanciering stopgezet en volgt strafrechtelijke vervolging, ongeacht de hoogte van het gefraudeerde bedrag.

De controleurs gaan overigens niet blindelings alle studenten langs. DUO werkt samen met de sociale diensten aan zogeheten risicoprofielen. De kans op fraude is bijvoorbeeld groter als de ouders in de stad wonen waar de student zijn opleiding volgt of als een student bij een familielid zegt te wonen. In het najaar van 2010 zullen meer dan tweeduizend huisbezoeken zijn afgelegd. Tegen die tijd verwacht het ministerie van OCW meer zicht te hebben op de omvang van de fraude.

De kans bestaat trouwens dat de controles voortijdig worden afgeblazen. De politieke partijen die nu over een Paars-plus-kabinet gaan onderhandelen (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) willen de basisbeurs namelijk afschaffen. Mocht dat gebeuren, dan hoeven de controleurs uiteraard niet meer op pad.

Hoger Onderwijs Persbureau

Advertentie