De eerste ruimtevlucht van onze Nobelprijswinnaar
De middelbare scholieren zullen de associatie wellicht niet hebben, maar de gasten die gisteren bij de opening van Master the Universe waren wel: de enige die ontbrak in het ruimteschip van nobelprijswinnaar ’t Hooft was Captain Kirk.
Hoe maak je een tentoonstelling over theoretische natuurkunde en hoe zorg je er voor dat deze zo leuk is dat er ook nog eens mensen naar toe komen? Het zijn vragen die Gerard ’t Hooft een tijd terug gesteld kreeg door het Universiteitsmuseum. De enige Nobelprijswinnaar verbonden aan een Nederlandse universiteit verdiende een expositie, vond het museum.
Aanvankelijk, zo hield ’t Hooft de toehoorders gisteren voor tijdens de opening van ‘zijn’ tentoonstelling, wilde het museum zich beperken tot een of twee natuurkundige onderwerpen, maar dat vond hij te karig. “Toen verzon ik een thema waaronder alle onderwerpen van de theoretische natuurkunde vallen, namelijk extremen. Extreme warmte, extreme koude extreem groot en extreem klein. Hiermee wordt meteen duidelijk dat alles valt onder theoretische natuurkunde.
Maar om die onderwerpen vervolgens leuk voor kinderen te maken, was een taak voor het museum. En wat blijkt: kinderen vinden knopjes leuk, dus overal zijn er knopjes om op te drukken. Wat kinderen blijkbaar ook heel spannend vinden is om in het donker rond te lopen, omdat dan muren wegvallen en je je in een andere wereld kan wanen. Wat ik hoop is dat deze tentoonstelling laat zien dat wetenschappelijk onderzoek vooral heel leuk is.”
Het resultaat is een ruimteschip met allerlei hoekjes waarin je snel iets meekrijgt van een natuurkundig verschijnsel of - als je durft - op een knopje kan drukken om meer theorie te ontvangen. Daarnaast kun je achter het stuur kruipen voor een vlucht in de ruimte, kun je deeltjes door je lijf laten schieten en op zoek gaan naar zwarte gaten.
Ook geeft Gerard ’t Hooft een kijkje in zijn leven door zijn eerste microscoop uit te lenen, zijn schelpencollectie en Nobel-penning te laten zien en zijn zelf ontworpen theoretische-natuurkundestropdas. Het is duidelijk wie hier de scepter zwaait: niet Captain Kirk maar Captain ’t Hooft.
De tentoonstelling Master the Universe is voornamelijk bedoeld voor middelbare scholieren en is te bezoeken tot 8 mei 2011.
GK