De nieuwe grote drie is Grunberg

De laatste auteur van De Grote Drie is overleden. Overal rijst nu de vraag wie hun opvolgers zijn. Volgens hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde worden de grote drie vervangen door een persoon en wel door Arnon Grunberg.

De Grote Drie, zo zegt Buelens, was een ding van de vorige eeuw. Deze eeuw draait het om één schrijver: Arnon Grunberg. Volgens universitair docent moderne Nederlandse literatuur Hans Anten is er veel voor te zeggen dat De Grote Drie 'nimmer zullen worden opgevolgd'. "Maar als er toch een lijstje met grootsten gegeven moet worden, dan kom ik uit - me beperkend tot Nederland en proza - , bij: Jeroen Brouwers (nog even). Thomas Rosenboom (maar niet lang meer als zijn laatste roman Zoete mond de norm wordt) en Arnon Grunberg (nog lang). Volgens docent-onderzoeker Wilbert Smulders, coördinator Literaire teksten bij het departement Nederlands zijn Arnon Grunberg, Tom Lanoye en Hella Haasse goede opvolgers.

Docent Moderne Letterkunde Fabian Stolk heeft nimmer in de grote literaire drie geloofd “omdat die drie niet allemaal en niet altijd en niet alle drie even groot waren, en omdat het er minstens vijf waren (Claus hoorde er ook bij, en van Wolkers had ik veel meer gelezen dan van die anderen). Dus in een opvolging geloof ik gemakshalve ook maar niet. Onzinnig.”

Maar met het mes op de keel wil hij wel met een nieuw rijtje van maar liefst 5 auteurs komen. “Laat ze dan maar jong zijn. Als lid van de vakjury van de Academica Debutantenprijs kom ik gelukkig veel nieuwelingen tegen, en ook de nodige goede.” Uit die kweekvijver kiest hij de volgende auteurs:  “Omdat hij een lekkere, dikke, af en toe schmierende roman schreef over een bijzondere, overrompelende vorm van menselijke genegenheid: David Pefko, schrijver van Levi Andreas.” Zijn nummer twee is Menno Lievers: “Omdat hij een forse, waanzinnige en bij vlagen bizar gore roman schreef over wat er met een moderne mens mis kan gaan terwijl hij het beste wil: De val van Hippocrates.“ Zijn nummer 3: “Omdat hij een heel dikke, niet minder aan waanzin grenzende, levensomvattende, aan de actualiteit grenzende maar toch groteske roman schreef: Peter Buwalda, auteur van Bonita Avenue.” De nummer 4 van Stolk is een Vlaming: “Omdat zijn debuutje een kleinood, een beheerst-tragisch literair pronkjuweel is: Bart Vercauteren, auteur van Het graf van de voddenraper .” En niet omdat er zeker een vrouw bij moet, maar omdat ze een fantastisch, speels, luchthartig, technisch heel sterk en toch zeer aandoenlijk boekje dat geen roman of dichtbundel of essay of wat ook is, schreef, Gerda Hondius, auteur van Ik ontmoette een man.

De vraag is wie JIJ de literaire grootheden van dit moment vindt. Reageer en meldt welke schrijvers jij als opvolgers van De Grote Drie ziet. DUB verloot een boekenbon onder degenen die meedenken met Buelens & co.

GK

Advertentie