De Uithofapen mogen naar Stichting Aap

De vijf laatste Uithofapen gaan als het aan het college van bestuur ligt, naar Stichting Aap in Almere. Het college heeft inmiddels contact gehad met het opvanghuis en wacht op een reactie.

Komende maandag zou er weer voor de deuren van het bestuursgebouw in De Uithof worden gedemonstreerd om de resusapen een prettige oude dag te geven. Actrice Melline Mollens, zuster Lisette uit de soap Onderweg naar Morgen had zich achter de actie geschaard die werd georganiseerd door de Anti Dierproeven Coalitie en Een Dier, Een Vriend. Zij had zelfs een radiospot gemaakt om mensen op te roepen mee te protesteren.

Het onderzoek op de laatste apen in De Uithof is voorbij en de afgelopen weken heeft een commissie onderzocht wat de verschillende toekomstscenario’s voor de apen zouden betekenen. Er waren drie opties: euthaniseren en de hersenen aan de hersenbank geven, de apen ter beschikking stellen voor ander onderzoek elders in de wereld of de apen onderbrengen bij een apenopvang.

Het college van bestuur heeft uiteindelijk voor de laatste optie gekozen na het lezen van het rapport van een deskundige commissie. De commissie heeft vanuit ethisch, ethologisch en maatschappelijk oogpunt zijn visie op de zaak gegeven. Uiteindelijk heeft het CvB besloten om te kiezen voor opvang door Stichting AAP in Almere. De directie van de Stichting AAP heeft, zo zegt het college van bestuur, aangetoond over ruime ervaring te beschikken in het opnemen van dieren met soortgelijke achtergrond. De apen zouden begin 2011 kunnen verhuizen.

GK

 

Advertentie