De wonderbaarlijke opmars van Alexandrië

Dat Utrecht op een ranglijst van universiteiten toppers als Harvard en Princeton voor moet laten gaan, zal weinig lezers verbazen. Maar dat de UU op de vorige week gepubliceerde ranking van de Times Higher maar ternauwernood boven het Egyptische Alexandrië is geëindigd, mag op zijn zachtst gezegd opmerkelijk worden genoemd.

Hoe relativerend bestuurders - als het hen uitkomt - ook mogen doen over ranglijsten van universiteiten, toch bezorgde de vorige week gepubliceerde lijst van de Times Higher Education Supplement (THE) de bewoners van het Utrechtse Bestuursgebouw een koude douche. Van de 70e plaats is de UU gezakt naar plaats 143.

Nu is een plaats bij de eerste 200 geen slechte prestatie, maar gewend als men in Utrecht is geraakt aan top-vijftig posities (in de rankings van onder meer Shanghai en Taiwan) was de score in het Britse weekblad een forse tegenvaller.

ALFA-GAMMA

Volgens collegevoorzitter Yvonne van Rooy is het teleurstellende resultaat van de UU onder meer te wijten aan de sterke nadruk in de nieuwe methodiek van de THE op het aantal citaties. “Gespecialiseerde universiteiten die op een klein gebied erg goed zijn, scoren hoog, terwijl deze aanpak minder gunstig uitvalt voor brede universiteiten met sterke alfa-gamma faculteiten.

“Dat effect wordt nog versterkt doordat ook de student-staf ratio een rol speelt. En die is in brede studentrijke universiteiten doorgaans ongunstiger dan in kleine gespecialiseerde instellingen.”

WARWICK

Ter illustratie wijst Van Rooy op de hoge positie van onder meer de Technische Universiteit Eindhoven en op het slechte resultaat van de brede en in Engeland hoog gewaardeerde Universiteit van Warwick. Toch neemt de Utrechtse voorzitter de impact van de lijst wel degelijk serieus.

“Het feit dat veel Nederlandse universiteiten tussen 100 en 200 staan, bevestigt de conclusie uit het rapport-Veerman: de universiteiten in ons land moeten zich scherper profileren. We zullen ons als UU moeten gaan focussen op die gebieden waarin we echt sterk zijn.”

EL NASCHIE

Intussen zijn op verschillende websites polemieken losgebarsten over de kwaliteit van de THE-ranking nieuwe stijl. Met name de manier waarop met citaties wordt omgegaan, oogst kritiek. Zo zou de Universiteit van Alexandrië (op de Spaanse Webometrics top 12000 op plaats 5882) uitsluitend dankzij de grote hoeveelheid citaties van artikelen van wiskundige Mohamed El Naschie bij de THE op plaats 147 terecht zijn gekomen.

Op Rankingwatch constateert een zekere Richard Holmes verbaasd dat El Naschie niet alleen in de redactie zit van de twee tijdschriften waarin hij regelmatig publiceert, maar dat zijn artikelen bovendien in veel gevallen door hemzelf worden geciteerd.

SURPRISING

Hoewel redacteur Phil Baty van de Times Higher achter zijn ranking blijft staan, moet hij erkennen dat er ten aanzien van sommige universiteiten zoals die van Alexandrië en Warwick sprake is van surprising results. Er zal nog het nodige onderzoek naar de methodiek gedaan moeten worden, aldus Baty en directeur Jonathan Adams van onderzoekbureau Thomson Reuters dat de data voor de ranking analyseerde.

Voor een zekere Philip is dat vergeefse moeite. This ranking illustrates the decline of this newspaper over the years from a top paper into a tabloid. How can Warwick not be in the top 200? Iain bekijkt de zaak wat luchthartiger. Hij heeft een even simpele als doeltreffende oplossing voor het probleem van de universiteit uit de Midlands: Clearly this one scholar in Alexandria needs to be offered a visiting professorship at Warwick.

EH

Advertentie