Doekle Terpstra: “Paars-plus de beste optie”

Een nieuw ‘Paars Plus’-kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zou voor het hoger onderwijs het gunstigst zijn, denkt HBO-raadvoorzitter Doekle Terpstra. “Die vier partijen dragen het onderwijs een warm hart toe, maar de gevolgen voor het hoger onderwijs zijn nu eigenlijk nog moeilijk te voorspellen, zeker als de Partij voor de Vrijheid gaat meeregeren."

Van die partij zegt Terpstra alleen te weten dat ze de basisbeurs niet wil afschaffen. "Maar verder is het een black box voor ons. Ze hebben hun zetelaantal bijna verdrievoudigd en zullen dus zeker betrokken moeten worden bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Wat daar uitkomt is afwachten.”
 
Een kabinet met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zou volgens Terpstra de meeste helderheid bieden: “Dan heb je een duidelijke onderwijsagenda te pakken. Ze dragen het hoger onderwijs een warm hart toeen zijn alle vier bereid om extra in onderwijs te investeren. Ook over de invoering van een sociaal leenstelsel zullen ze makkelijk overeenstemming bereiken.”
 
De vorming van een VVD-PvdA-CDA-kabinet ligt volgens Terpstra niet voor de hand, gezien de zware nederlaag van het CDA. “Maar mocht het er toch van komen, dan botsen de standpunten over de basisbeurs, want het CDA wil die principieel behouden omwille van de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Vraag is natuurlijk wat zo’n principe waard is als het landsbelang gediend moet worden.”

Hoger Onderwijs Persbureau / EH

Op dit moment lijken drie coalities het meest voor de hand te liggen. In een bijlage zet DUB hun vermoedelijke consequrnties voor het Hoger Onderwijs op een rijtje.

Advertentie