'Duwo buit internationale studenten uit'

Woningcorporatie Duwo rekent fors hogere servicekosten aan buitenlandse studenten en behandelt hen anders dan Nederlandse studenten, zegt SP-jongerenorganisatie Rood.

In een vandaag verschenen rapport trekken de socialistische jongeren fel van leer tegen woningbouwcorporatie Duwo, die zogeheten ‘short stay contracten’ aanbiedt aan buitenlandse studenten van de Haagse Hogeschool en de TU Delft.

De 267 door Rood geënquêteerde buitenlandse studenten – die voor een half tot een heel jaar in Nederland verblijven – zouden maandelijks 190 euro extra betalen voor onder meer meubilair, internet, kabeltelevisie, gas, water en licht. Tien euro van dat bedrag is gereserveerd voor keukengerei. Ook kunnen ze de huur niet tussentijds opzeggen.

Gemeubileerd
Een woordvoerder van Duwo zegt desgevraagd dat de huisvestingskosten van buitenlandse studenten nu eenmaal hoger zijn. “Als ze hier een tijdje wonen, gaan ze hun situatie vaak vergelijken met die van Nederlandse studenten, maar wat ze meestal vergeten is dat die maanden of jaren op een kamer hebben moeten wachten, terwijl er voor hen eentje gereserveerd was. Die kunnen ze dan inderdaad niet zomaar opzeggen, maar dat weten ze van tevoren. Bovendien zijn hun kamers gemeubileerd.”

Buitenlandse studenten in Den Haag die een kamer delen, betalen per persoon evenveel huur als de Nederlandse studenten met een eigen kamer, claimt Rood. “Dat heeft mede te maken met het dubbele gebruik van energie en faciliteiten”, zegt de woordvoerder. En dat ze 150 euro meer administratiekosten betalen is volgens haar ook verklaarbaar, want de afdeling ‘short stay housing’ heeft speciaal personeel in dienst.

Overigens denkt Duwo na over het optioneel aanbieden van de verschillende services die nu standaard berekend worden. En het bestek waar ze maandelijks voor betalen, mogen de buitenlandse studenten aan het eind van hun verblijf meenemen.

Advertentie