Een zinvolle zomer
Voor veel studenten is de zomer de ideale periode om even bij te tanken of los te gaan en flink de toerist uit te hangen. Maar het kan ook anders: de zomer als moment voor ontwikkeling via stages, vrijwilligerswerk en/of extra colleges.
De universiteitsbibliotheek zit de laatste paar weken voor de zomervakantie stampvol met studenten die de laatste hand leggen aan hun scripties. De gedachte aan de naderende vakantie is de belangrijkste motivatie om nog even door te pezen: straks even lekker een paar weekjes chillen aan een warm strand, feesten in Salou of rondreizen door de VS. Maar dat geldt niet voor iedereen. Voor sommigen is de zomervakantie juist hét moment om de handen uit de mouwen te steken. Steeds meer studenten laten het strand en de vakantiebaantjes voor wat het is en gebruiken de zomer om zichzelf verder te ontwikkelen. En dat blijkt nog goed voor je cv ook.
Voor wie liever niet stil zit in de vakantie valt er genoeg te vinden. Je kunt een zomerstage lopen bij een bedrijf, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of gewoon wat leuke extra vakken volgen in een Summer school.
Op zomerstage
Steeds meer studenten kiezen voor een zomerstage. Zij gebruiken de zomermaanden om bij een bedrijf aan de slag te gaan. Voor bedrijven zijn stagiaires interessant omdat ze goedkoper zijn dan ‘normale’ werkkrachten. In tijden van economische recessie is dat extra aantrekkelijk. Elmar Visser, van stagebemiddelaar Integrand, begrijpt dat ook onder studenten de bereidheid voor een zomerstage toeneemt: “Door de kabinetsmaatregelen tegen het lang studeren wordt het minder makkelijk om stage te lopen tijdens je studie. Dat levert vaak studievertraging op. Een zomerstage is wat korter en in vergelijking leer je minder, maar het is toch een mooie manier om ervaring op te doen zonder meteen vertraging op te lopen.”
Vergoeding
Zomerstagiaires vormen een uitkomst voor bedrijven, zo legt Visser uit: “Zij gebruiken de stagiaires om rustige periodes op te vullen, bijvoorbeeld bij middelgrote advocatenkantoren. Daar gaan veel mensen op vakantie en met behulp van zomerstagiaires kunnen ze de boel dan draaiende houden.” En verdienen die stagiaires dan ook nog een beetje? Visser: “Qua stagevergoeding gaat het echt alle kanten op. Het minimum is 300 euro per maand maar sommige grote bedrijven geven wel 1000 euro per maand. In dat geval hebben we het over een stage die de hele zomer duurt en waarbij je dan ook nog wel eens de eerste weken van september doorwerkt.”
Vrijwilligerswerk
Wie in de zomer toch naar het buitenland wil, kan onder meer kiezen voor een internationaal traineeship. Studentenorganisatie Aiesec biedt studenten speciale zomerprojecten aan waarbij je vrijwilligerswerk kan doen in meer dan 100 landen. Die projecten zijn heel divers, legt Margot Campman, studentcoach bij Aiesec Utrecht, uit: “Het standaardbeeld is dat je Engelse les geeft in een weeshuis. Maar je kunt bijvoorbeeld ook workshops organiseren over entrepreneurship of klimaatverandering. Veel studenten willen iets doen wat gelinkt is aan hun studie. We hebben veel aanbod dus er zit voor iedereen wel iets tussen.”
Overwinning
Campman heeft zelf lesgegeven in Maleisië: “Ik moest een klas met 90 pubers lesgeven over klimaatverandering. Ik studeer zelf rechten en vond het echt een overwinning voor mezelf dat het lukte,” vertelt ze. Maar het ging haar niet alleen om de inhoud. “Cultureel leer je heel veel. Ik woonde bijvoorbeeld samen met een Japanner en een Indonesiër en werkte ik de hele dag samen met Maleisen. Zo ontwikkel je je ook persoonlijk enorm. Veel meer dan op de universiteit.”
Cambodja
Op dit moment geven Utrechtse studenten via Aiesec onder meer les in Peru over diversiteit en tolerantie en lichten ze in Cambodja jongeren voor over aids. Zo’n project duurt 5 tot 8 weken, in tegenstelling tot de managementstages die Aiesec het hele jaar door aanbiedt en meestal meerdere maanden duren. Campman ziet net als Visser, van Integrand, duidelijk een piek in het aantal aanmeldingen tijdens de zomer.
Community
Omdat het om vrijwilligerswerk gaat, krijgen deelnemers niet veel betaald. Geld verdienen is niet het uitgangspunt, stelt Campman: “De meeste studenten die lesgeven krijgen daar geen geld voor. Maar je krijgt wel een uitgebreide voorbereiding en je wordt ter plekke voortdurend begeleid door de lokale afdeling van Aiesec. Afhankelijk van het project wordt er ook huisvesting geregeld of verblijf je bij een gastgezin. Je wordt dus echt opgenomen in hun community. Als je een Aiesec-stage doet, woon je ook echt in dat land en leer je de locals kennen. Dit is toch heel anders wanneer je als toerist door een land reist.”
Laatste kans
Zo’n vrijwilligersproject is intensief. Studenten zijn bereid vrijwel hun gehele zomervakantie op te geven. Campman: “Voor sommigen is dit de laatste kans om zo’n project te doen voor ze het werkende leven in gaan. Anderen hebben nog nooit een buitenlandreis gemaakt. Dan helpt het als je dat via ons doet. Je weet dan waar je terecht komt en je wordt zelfs opgehaald op het vliegveld. Dat is dan toch minder eng.”
Op college in de vakantie
In veel andere landen is het normaal, soms zelfs verplicht, om in de zomer deel te nemen aan een Summer school in het buitenland. Hier in Nederland lijkt dat wat minder te leven, ondanks dat Utrecht al een aantal jaar groot inzet op haar eigen Summer school. Toch is het zeker de moeite waard, vindt Edith, masterstudent Human Geography & Planning. Zij volgde in de zomer een cursus over het cultureel erfgoed van Istanbul: “Je krijgt veel meer mee van de achtergronden van de stad dan wanneer je er maar als toerist rondloopt. Ik kreeg colleges van allerlei internationale professoren en ging met hen op excursies. Het idee is perfect want de organisatie heeft een programma in elkaar gedraaid en je hoeft er alleen maar achteraan te lopen. Daarnaast is dit een vak over Istanbul dus dan is Istanbul ook de beste plek om het vak te volgen.”
Ook Frank, masterstudent Energy Science, is erg enthousiast over de Summer school ‘Entrepreneurship in Climate Change’ die hij vorige zomer volgde: “Dit was echt één van de gaafste dingen die ik gedaan heb. Het was een cursus van zes weken, waarbij we begonnen met twee weken Parijs en daarna zaten we nog twee weken in Londen en Zurich. Je leert heel veel nieuwe dingen en trekt voortdurend op met de rest van de 50 internationale studenten. Tegelijkertijd ben je ook lekker aan het reizen en leuke dingen aan het doen. Zo heb ik onder de Eiffeltoren naar een WK-wedstrijd gekeken.”
Sfeer
College volgen kan natuurlijk ook gewoon in Utrecht, daar hoef je niet voor naar het buitenland. Maar toch is de sfeer op een Summer school anders. Frank: “Je zit met een groep studenten die daar allemaal heen komen om iets te leren. Voor de cursus was een selectie waarbij van de 250 aanmeldingen slechts 50 geselecteerd werden. Je moest een motivatiebrief en aanbevelingsbrief aanleveren. Dan is de klas die geselecteerd wordt een stuk gemotiveerder dan de groepen waarmee je op de universiteit college volgt.”
Ook de interactie met de andere internationale studenten maakt dat een Summer school iets toevoegt aan je reguliere studie, volgens Edith: “Ik zat in een interdisciplinaire groep met historici en archeologen en ik was versteld hoeveel mijn medestudenten wisten. Ze vertelden echt zo ontzettend veel over de stad.” Frank leerde om te gaan met cultuurverschillen: “Ik ontdekte dat er veel verschil zit in hoe mensen studeren. Studenten met een andere nationaliteit hadden een heel andere invalshoek op de projecten. Ik gaf zelf met een groepje een presentatie en we werden toen heel slecht begrepen. Later kwam ik erachter dat dat komt omdat zij er anders naar kijken dan ik.”
Toerist
Maar zou je in de zomer dan toch niet liever die collegezaal uit gaan en lekker de toerist willen uithangen? Edith: “Ik houd er niet van om ergens te zijn zonder doel. Dan loop je maar wat rond en dan zoek je constant naar hoogtepunten. Hierbij had je een uitgebreid programma en meer contact met locals. Ik denk dat je uiteindelijk met zo’n Summer school meer ziet.”
Margot Campman, van Aiesec, kijkt er op een zelfde manier tegenaan: “Als je twee weken op een Grieks strand in de zon wil liggen, moet je dat vooral doen. Maar ik vind het niet prettig als toerist een beetje dommig rond te lopen. Dat heb ik na een dag wel gehad.” Frank heeft daar minder moeite mee: “Ik ga deze zomer weer gewoon ergens twee weken op m’n gat zitten. Lekker niks doen.”
Meer weten?
Voor wie zich aangesproken voelt en nu nog weg wil zijn er nog diverse mogelijkheden. Integrand meldt dat ze meer aanmeldingen heeft dan dat er stages zijn, maar het kan zijn dat er nog steeds zomerstages beschikbaar zijn. Kijk daarvoor op hun site. Aiesec heeft een database met duizenden projecten waar je het hele jaar door voor kan aanmelden. Voor het zoeken van een interessante cursus op een Summer school in Europa kan je hier terecht.