Europa geeft vrouwen meer macht

Vrouwelijke wetenschappers moeten vaker de peer review van de European Research Council voor hun rekening nemen. Dat geeft vrouwen betere kansen in de strijd om Europese onderzoeksbeurzen, hoopt de ERC.

De onderzoeksraad verdeelt onderzoeksbeurzen voor zogeheten blue sky research: nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek van topwetenschappers. Alleen de kwaliteit van het onderzoek mag de doorslag geven bij de toekenning van het geld. Panels van wetenschappers (‘peers’) moeten die kwaliteit vaststellen.

Maar misschien is het voor vrouwen toch iets moeilijker om aan een beurs te komen dan voor mannen. Slechts dertig procent van alle aanvragen voor een starting grant wordt ingediend door vrouwen. Bij de advanced grants is veertien procent van de indieners vrouw. Vrouwen bemachtigen de beurzen ook iets minder vaak dan mannen.

De ERC wil uitsluiten dat vooroordelen hier iets mee te maken hebben. Daarom moet in de toekomst minstens veertig procent van de peer reviewers vrouw zijn. Hetzelfde geldt voor de commissies die de knoop doorhakken en de onderzoeksbeurzen verdelen.

Ook krijgen beoordelaars training in gender-factoren bij de aanvraag van onderzoeksbeurzen: hoe moet je oordelen over afwijkende carrièrepaden of onderbrekingen in de loopbaan?

Naar verhouding doen Nederlandse vrouwen het goed: over het geheel genomen is 24 procent van de Nederlandse laureaten vrouw, tegen twintig procent gemiddeld. Wel zouden ze iets vaker een gooi mogen doen naar de advanced grant voor absolute topwetenschappers: van de Nederlandse aanvragers is slechts twaalf procent vrouw, tegen veertien procent gemiddeld.

Hoger Onderwijs Persbureau

Advertentie