Fiets kwijt? Die staat nu te koop!

De gemeente heeft 2263 fietsen aan de Jaarbeurszijde van het station weggehaald. Eerder werden er al 573 langgestalde fietsen geruimd aan de centrumkant van Utrecht Centraal. Ook zijn er 175 fietsen verwijderd uit fietsenstalling Smakkelaarsveld.  De opruimactie is het gevolg van het nieuwe fietsbeleid in de binnenstad.

Fietsen mogen sinds december 2010 niet langer dan 28 dagen aaneengesloten op dezelfde plek in de binnenstad gestald zijn. Fietsen die buiten de rekken geplaats worden zullen door scherpere handhaving direct verwijderd worden. In maart begon de gemeente met de opruimactie bij het Centraal Station. Alle geparkeerde fietsen kregen een label. Stond de fiets er met label na 28 dagen nog, dan werd de tweewieler meegenomen naar het gemeentelijk fietsendepot aan de Kanaalweg 50 waar het vervoersmiddel tegen betaling van 12,50 euro kon worden afgehaald. 

Fietsenstalling Smakkelaarsveld doet ook mee met de de actie tegen weesfietsen en heeft een nieuw fietsparkeersysteem geïnstalleerd om deze fietsen te weren. Fietsen worden geregistreerd bij binnenkomst en wanneer deze langer dan 14 dagen aaneengesloten geparkeerd staan, worden ze ook verplaatst naar het gemeentelijk fietsendepot. Gister, 27 april, werden de eerste 175 te lang gestalde fietsen verplaatst.

Inmiddels zijn de fietsen die aan de centrumzijde zijn geruimd doorverkocht aan Fietspunt BV. Geruimde fietsen mogen maar twee weken in het depot blijven staan.  “Als gemeente hebben wij ervoor gekozen om alle fietsen in één keer door één bedrijf te laten overkopen”, vertelt Yvonne Gloerich van de gemeente Utrecht. “Hierdoor blijven wij niet zitten met de kansloze fietsen, waarvan eigenlijk alleen een paar onderdelen nog bruikbaar zijn.”

Fietspunt-eigenaar Martin van Bentum noemt het opkopen van de fietsen een riskante onderneming. “Je weet natuurlijk nooit hoeveel je precies binnenkrijgt en in welke staat de fietsen zijn”, vertelt hij. “De gemeente heeft ons verteld dat we ongeveer op 700 fietsen kunnen rekenen, maar ik kan er eigenlijk altijd wel veel gebruiken”. De fietsen worden naar schatting verkocht voor bedragen tussen de vijftig en honderd euro. Het Utrechtse verkooppunt is op de Nobelstraat 293. Stond je fiets aan de Jaarbeurszijde dan kun je nog terecht bij het fietsendepot. 

Tags: fiets

Advertentie