Chez Nous is één van de speelfilms die Claire van Daal tipt

Films die je niet mag missen op het NFF

Body: 

Het Nederlands Film Festival (NFF) is van woensdag 25 september tot vrijdag 4 oktober in Utrecht. De nieuwe programmeur van het festival en UU-alumna Claire van Daal, gaf 40 tips, waarvan DUB er vijf selecteerde. DUB verloot 2×2 kaarten voor het festival. 

Het Nederlands Film Festival (NFF) vindt van woensdag 25 september tot vrijdag 4 oktober plaats in Utrecht. De nieuwe programmeur van het festival en UU-alumna Claire van Daal, gaf 40 tips, waarvan DUB er vijf selecteerde. DUB verloot 2×2 kaarten voor het festival.

Claire van Daal
Claire van Daal (50) is al haar hele leven bezig met film. Sinds 2009 zit ze bij de selectiecommissie van het Nederlands Film Festival en daarvoor was ze actief als adviseur bij het mediafonds en lid van de toenmalige Raad voor de Kunst. Voor het NFF was ze Hoofd Onderwijszaken bij faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en daarvoor is ze jarenlang studentendecaan en beleidsmedewerker bij de Nederlandse Film academie geweest. Zelf zou ze geen film willen produceren. “Nee, ik hou van de mensen die het maken en ik vind het een geweldig iets om films te voelen en goed te kunnen analyseren”, vertelt Van Daal. “Ik ben altijd bereid om iemand precies te vertellen waarom zijn film niet of juist wel geselecteerd is voor het festival. Dat is natuurlijk niet makkelijk als je een film moet afwijzen, terwijl je weet dat iemand vaak jarenlang zijn ziel en zaligheid in een project heeft gelegd.”

Claire van Daal is dit jaar voor het eerst programmeur van het NFF. “Dat betekent dat ik de bijna 500 films die zijn binnengekomen voor de jaarselectie allemaal heb gezien. Na veel overleg met de selectiecommissie en met het oog op alle programmaonderdelen hebben we 319 films uitgekozen. We streven ernaar om de diversiteit van het Nederlandse filmlandschap te laten zien, dus naast speelfilms hebben we ook animaties, televisiedrama, documentaires, korte films en experimentele films geselecteerd.”

Het hoofdthema van het festival is dit jaar ‘Naakt’. “Naakt speelt een grote rol in de Nederlandse filmgeschiedenis”, vertelt Van Daal. “Daar staan we bij stil. Aan de andere kant hebben we ook documentaires waarin mensen zich figuurlijk blootgeven. We laten in speelfilms de regisseurs, acteurs en personages in hun kwetsbare en overschrijdende kant zien. Het bloot waar de Nederlandse film om bekend stond speelt al lang geen hoofdrol meer, daarom is het thema Naakt met een knipoog.”

Meer dan films
Van Daal benadrukt dat het festival voor iedereen geschikt is en dat er veel meer te doen is dan films kijken. “Op de Neude is het Festivalpaviljoen voor iedereen elke dag gratis toegankelijk. Hier gebeuren veel verschillende dingen: een demonstratie van rekwisieten uit bekende films, gesprekken met regisseurs in de dagelijkse talkshow met Claudia de Breij of Art Rooijakkers en een cursus over hoe je een Youtube-hit maakt. Elke avond is er ook live muziek in Tivoli en het Festivalpaviljoen.”

“Wat je ook echt niet mag missen zijn de verschillende exposities”, gaat Van Daal verder. “Zo is er op zaterdag 28 september een presentatie van Dutch Game Garden over de nieuwe oogst aan verrassende games uit Nederland. De games kun je na de presentatie ook zelf spelen. Op maandag 30 september wordt de expositie ‘Chin up, Head down’ geopend, waar Nederlandse acteurs zijn geportretteerd. Daarnaast worden er elke avond kunstzinnige naaktfilms vertoond in Davy’s Erotheek op de Amsterdamsestraatweg.”

Vijf tips
“Een programmeur van een festival moet je niet vragen om de vijf beste films!” Dus maakte DUB een selectie uit de 40 tips die Claire van Daal gaf.

Speelfilm: Chez Nous
In hartje Amsterdam zit een café chantant genaamd Chez Nous. Eigenaar Adje heeft veel financiële problemen. Zes stamgasten bedenken een abnormaal plan om Chez Nous te redden: ze stelen een dure collier uit een zwaarbewaakt museum. “Gewoon een warme, goed geacteerde, Nederlandse film vol grappen”, aldus Van Daal. Op woensdag 2 oktober wordt de film voor het eerst getoond in Pathé Rembrandt.

Documentaire:  DNA Dreams
Deze documentaire laat de absurditeit van de wetenschap in China zien. Vierduizend  jonge wetenschappers zijn daar bezig met DNA-onderzoek met als doel ‘de vooruitgang’; een wereld waarin perfecte dieren en mensen samengesteld kunnen worden. In China kan alles, daar is geen wettelijke beperking voor zulk onderzoek en aan kapitaal is geen gebrek. “Je merkt pas hoe dichtbij het komt als men in Scandinavië een dergelijk onderzoekscaentrum opzet”, zegt Van Daal. “Waar gaat de wetenschap eigenlijk naartoe?” DNA Dreams draait op drie dagen, 26 en 28 september in Pathé Rembrandt en 3 oktober in het Louis Hartloopercomplex.

Documentaire: Don’t shoot the messenger met aansluitend een debat
Zes bekende filmmakers volgen vier idealisten tijdens en na de Occuppy-protesten in Nederland. De protesten begonnen in de VS en op 15 september 2011 werd het Beursplein in Amsterdam bezet. Het spontane protest groeide uit tot een stadscamping met concerten, discussies en chaos met daklozen en treiterende studenten. Waarom willen de idealisten de wereld verbeteren, terwijl die wereld daar vaak niets van wil weten? Aansluitend op de film, die op maandag 30 september in Wolff City draait, is een debat in het Festivalpaviljoen op de Neude over dit onderwerp en de toekomst.

Speelfilm: Wolf met Q&A
Wolf is een rauwe film van de makers van Rabat. In een grauwe achterstandswijk maakt de jonge kickboxer Majid dankzij zijn bikkelharde vuisten snel carrière. Zowel binnen de ring, waar zijn trainer hem fanatiek klaarstoomt voor grote wedstrijden, als daarbuiten, waar het geld van de georganiseerde misdaad lonkt. Eigentijds drama in zwart-wit, rauw op de huid gefilmd. Na de film die op zondag 29 september draait in Wolff City bioscoop, kunnen er vragen gesteld worden.

Jubileumvertoning speelfilm: 10 jaar Van God los
De film Van God los speelt zich af rond carnaval en maakt gebruik van een flashback waarin de 17-jarige scholier Stan zijn verhaal vertelt. Gebrek aan liefde en aandacht zorgen voor een hechte vriendschap met crimineel Maikel. Samen plegen ze een aantal inbraken totdat er per ongeluk een slachtoffer wordt vermoord. De plaatselijke drugsbaron is onder de indruk en huurt de bende in. “Als je denkt dat je na de serie Van God Los het verhaal kent, heb je het mis”, zegt Van Daal. “Tien jaar geleden kwam de speelfilm uit. De gelijknamige serie is gebaseerd op waargebeurde misdaadverhalen en  werd na de film geproduceerd.  De film wordt dit jaar uitgebracht in Blu-Ray en om dat te vieren wordt de film in de digitale versie nog een keer vertoond in de bioscoop, op het mooie grote doek waar de film het best tot zijn recht komt.” Leden van de cast en crew zullen ook aanwezig zijn bij deze jubileumvoorstelling die op dinsdag 1 oktober in Rembrandt Pathé draait.

“Als je nou niet veel tijd hebt maar tóch wil meemaken wat de Gouden Kalf jury het beste van het NFF vindt, moet je naar de Best Of NFF op donderdag 3 oktober”, vertelt Van Daal. “Daar worden de drie beste speelfims en documentaires gedraaid. Als donderdag nou niet uit komt, is er op zaterdagmiddag 28 september CJP Serveert @ NFF. Dit is een speciaal programma dat is samengesteld door CJP en waar je korting op krijgt als je CJP-lid bent.”

DUB verloot 2×2 kaarten voor een film naar keuze. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail