Geen onderzoek bijverdiensten 2008
De nationale ombudsman gaat voorlopig geen onderzoek doen naar de bijverdiensten van studenten in 2008. Hij vindt het wel opvallend dat bijna twintigduizend studenten hun basisbeurs en ov-kaart moeten terugbetalen.
Ombudsman Alex Brenninkmeijer verzamelde de afgelopen weken ruim 150 klachten over de bijverdiengrens. Daarover klagen studenten ieder jaar, schrijft hij aan de Tweede Kamer, maar dit jaar ging het om “veel grotere aantallen”.
Dat zou kunnen liggen aan de informatieverstrekking door DUO over een verandering in de bijverdienregeling, vermoedden kamerleden en studentenorganisaties. Vanaf 2008 geldt voor studenten een bruto inkomensgrens, in plaats van een netto inkomensgrens. Het ‘verzamelinkomen’ mocht over 2008 niet meer bedragen dan 12.916,17 euro. In de praktijk zou dat nauwelijks verschil maken, werd destijds verzekerd.
Maar in maart kregen bijna twintigduizend studenten een brief van DUO dat zij honderden euro’s moesten terugbetalen. Een jaar eerder gold dat voor maar veertienduizend studenten. Het gaat om flinke bedragen: wie een tientje te veel verdiende, moet niet alleen dat tientje terugbetalen, maar ook de ov-jaarkaart à 78 euro per maand. Bovendien zal een deel van de klagende studenten ook over 2009 nog een vordering krijgen.
De ombudsman vindt dat DUO genoeg informatie heeft verstrekt, al moesten studenten daar zelf naar op zoek. Wel is er sprake van “een grijs gebied”: volgens sommige studenten is hun telefonisch en per e-mail onjuiste informatie gegeven. “Dit is zeker een punt van zorg voor mij”, schrijft Brenninkmeijer.
Niettemin ziet hij geen reden om verder onderzoek te doen. De Tweede Kamer moet maar oordelen over een eventuele coulance-regeling, vindt hij. Als de motie Klaver-De Rouwe is uitgevoerd, zullen de kamerleden genoeg weten om een oordeel te kunnen vellen.
De kamer vroeg zich af of de omrekening van netto naar bruto wel goed was gegaan. In hun motie vroegen GroenLinks en CDA in april aan de staatssecretaris hoeveel van de overschrijders onder de inkomensgrens zouden blijven die een jaar eerder gold. In dat debat gaf Zijlstra alvast aan niet te peinzen over een coulance-regeling.
De regels bij overschrijding van de bijverdiengrensgrens zijn onder PvdA-minister Plasterk aangepast met ingang van het belastingjaar 2010. Wie vorig jaar een tientje te veel verdiende, hoeft slechts dat tientje terug te betalen.