Geld Danone voor voedingsonderzoek

Twee Utrechtse onderzoekers krijgen elk een subsidie van meer dan een half miljoen euro van Technologiestichting STW en Danone Research Centre for Specialised Nutrition. Zij gaan onderzoek doen naar de preventie van obesitas en allergie bij kinderen.

De subsidies vormen het eerste tastbare resultaat van de samenwerking op het gebied van babyvoeding en medische voeding, waartoe STW en Danone vorig jaar besloten. Doel van de samenwerking is om nieuwe concepten voor babyvoeding en medische voeding te ontwikkelen, die kunnen bijdragen aan het voorkomen of bestrijden van medische problemen op jonge leeftijd.

Van het bedrag van bijna drie miljoen euro dat de twee partners voor dit doel hebben uitgetrokken gaat ruim zes ton naar een project van Marca Wauben van de faculteit Diergeneeskunde. Zij gaat onderzoek doen naar stoffen in moedermelk die mogelijk van invloed zijn op de ontwikkeling van allergieën bij baby’s. Meer kennis op dit gebied kan niet alleen helpen om gespecialiseerde voeding voor moeders te ontwikkelen en om het effect daarvan op de samenstelling van de moedermelk te volgen. Ook kan de nieuwe kennis mogelijk bijdragen aan de optimalisatie van babyvoeding.

De tweede Utrechtse subsidie gaat naar het UMC Utrecht, waar hoogleraar kindergeneeskunde Berent Prakken het geld zal gebruiken voor een onderzoeksproject naar obesitas bij kinderen. Er zijn aanwijzingen dat dat probleem mede veroorzaakt wordt door ontstekingsreacties waarbij het vetweefsel in het lichaam een rol speelt. Doel van het Utrechtse onderzoek is om meer inzicht te krijgen in het effect van bepaalde soorten voeding op het vetweefsel, met name bij kinderen van wie bekend is dat zij een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

Naast de twee Utrechtse projecten werden ook twee Groningse aanvragen gehonoreerd. Daarbij gaat het enerzijds om onderzoek naar mogelijkheden om neurologische aandoeningen zoals depressie, Alzheimer, Parkinson, epilepsie en multiple sclerose via voeding aan te pakken, anderzijds om een studie naar de relatie tussen de voeding van foetussen en pas-geboren baby's en het ontwikkelen van chronische ziekten op volwassen leeftijd.

EH

Advertentie