Gemaskerde Uithofschapen zijn niet zielig

De dierverzorgers van de faculteit Diergeneeskunde hebben het de afgelopen tijd vaak moeten uitleggen. De gemaskerde schapen in de weiden van De Uithof zijn niet beklagenswaardig. En ‘moslimschapen’ zijn het ook niet.

Tegen de vliegen? Tegen het groeien van de hoorns? Volgens Peter van Eldik van het departement Landbouwhuisdieren vragen veel fietsers die de schapen zien staan, zich af waarom de beesten kappen over hun kop dragen. “Veel mensen vinden het zielig en spreken onze dierenverzorgers erop aan. Sommigen hebben het zelfs over moslimschapen.”

De waarheid is volgens Van Eldik echter dat de schapen tegen zichzelf in bescherming worden genomen. “Alleen de rammen dragen kappen; die kunnen elkaar nu niet zien. Zonder die kappen zouden ze gaan vechten door met de koppen tegen elkaar te stoten. Dat gaat er vaak hard aan toe. Er kan er zomaar een dood neervallen. Dat willen we liever niet hebben.”

Volgens Van Eldik is het ondoenlijk om de rammen allemaal in aparte weiden te zetten. “Bovendien is een schaap een kuddedier. Nee, dit is de beste manier om bebloede koppen te voorkomen en het dierenwelzijn te beschermen.”

xb

Advertentie