Hbo-econoom heeft laagste uurloon
De gevolgen van de recessie blijven beperkt voor afgestudeerde hbo’ers. Anderhalf jaar na afstuderen heeft 94,8 procent een baan. Kunstenaars en economen hebben het laagste uurloon.
Midden in de zomervakantie bracht de HBO-raad cijfers naar buiten over de arbeidsmarkt van kersverse hbo’ers, onder het motto: hbo’ers snel aan de slag. Toch blijkt een hbo-opleiding bepaald geen garantie voor een baan.
Zes procent van de afgestudeerden van voltijdsopleidingen is na anderhalf jaar werkloos. In de jaren voor de kredietcrisis was dit percentage een stuk lager. Toen bleef slechts drie à vier procent zonder baan. Het goede nieuws is dat de situatie dit jaar niet erger is dan vorig jaar.
De cijfers komen uit een enquête van het Maastrichtse onderzoeksbureau ROA, die achttienduizend hbo’ers zo’n anderhalf jaar na afstuderen hebben ingevuld. De peiling is eind 2010 verricht.
Opvallend genoeg blijken economen vaker werkloos (7,8 procent) dan kunstenaars (6,1 procent). Vorig jaar was dat nog andersom: toen had 8,2 procent van de economen en 8,9 procent van de kunstenaars na anderhalf jaar nog geen baan.
De werkloosheid is het laagst onder hbo’ers in de gezondheidszorg: 2,7 procent. Technici (4,7 procent) en leraren (4,6 procent) doen het ook redelijk, al zitten ze iets vaker werkloos thuis. Afgestudeerden van opleidingen in de sector gedrag & maatschappij hebben het moeilijker op de arbeidsmarkt. Van hen is 6,9 procent werkloos, tegen 4,4 procent vorig jaar.
Ook de agrariërs vinden minder makkelijk een baan: van 4,8 naar 6,2 procent. Maar dat is een kleine groep, waardoor dit percentage door de jaren heen meer varieert.
Als ze daadwerkelijk een baan hebben, lopen de salarissen nogal uiteen. Het uurloon van kunstenaars is van oudsher het laagst: ongeveer een tientje bruto. Maar afgestudeerde hbo-economen verdienen eveneens minder dan de rest: 13,33 euro per uur. De technici krijgen 14,15 euro en de hbo’ers in de gezondheidszorg zelfs 15,06 euro.
Alleen werken de hbo’ers in de gezondheidszorg vaak in deeltijd, waardoor ze bij lange na niet het hoogste maandinkomen verdienen. Hun bruto maandinkomen is gemiddeld 2.114 euro. Techneuten en agrariërs verdienen respectievelijk 2.386 en 2.292 euro. Kunstenaars hebben het laagste maandinkomen: 1.472 euro bruto.
Al met al zou tachtig procent van de studenten met de kennis van nu opnieuw voor dezelfde opleiding kiezen. Dat percentage is al jaren hetzelfde.