Hoe overleef ik mijn eerste studiejaar

Nieuwe stad, nieuwe mensen, nieuwe kamer én een nieuwe studie. De overgang van middelbare school naar het hoger onderwijs kan een beetje overweldigend zijn. De UIT-week heeft enige helderheid kunnen brengen als het om Utrecht gaat, maar binnen de universiteit kan het nog behoorlijk zoeken zijn naar de juiste plek of persoon. DUB zet daarom wat handige tips op een rijtje.  

Studiestress 

Daar zit je dan op je piepkleine kamer van tien vierkante meter. Je hebt nog heel wat pagina’s te lezen en je moet nog een essay schrijven. Ondertussen beuken er harde beats uit de speakers van je buurjongen. Misschien is deze krappe, gehorige ruimte niet echt de ideale plek om te studeren. De universiteit biedt uitkomst. 

De UU heeft twee algemene bibliotheken met mooie voorzieningen. De Universiteitsbibliotheek Binnenstad kan je vinden op Drift 27 en de UB in De Uithof op Heidelberglaan 3. Verder zijn er nog bibliotheken voor Diergeneeskunde, Wiskunde, Rechtsgeleerdheid en Humanistiek. Voor studenten die aan University College studeren, is er een eigen bibliotheek en leesruimte, deze zit op de campus van UCU. Ook heeft elke faculteit studiewerkplekken met computers waar je terecht kan. 

Wil je in de UB rustig studeren en heb je geen zin om een uur rond te dwalen op zoek naar de juiste plek, dan biedt de digitale wereld een oplossing. Met je smartphone kan je op de mobiele site van de bibliotheek de beschikbare studieplekken bekijken. Ook heeft de website een zoekfunctie waarmee je de juiste boeken kunt lokaliseren.

Goedkope studieboeken 

Een nieuwe studie is niet alleen spannend en leuk maar kan je ook op kosten jagen. Studieboeken, materialen en misschien wel een nieuwe laptop. Je boekenlijst kan oneindig lang lijken. Je kan je boeken natuurlijk via de reguliere boekhandel aanschaffen, maar het kan goedkoper. 

Informeer eens bij de studievereniging van jouw studie. Vaak hebben zij een goede deal met de uitgevers en kan je daar met flinke korting je complete boekenpakket aanschaffen. Zorg er wel voor dat je eerst even lid wordt, anders heb je geen recht op korting. Er is ook een overkoepelende organisatie, VIDIUS studentenunie, hier zijn 23 studieverenigingen van de UU bij aangesloten. Mocht je een keer een vak volgen bij een andere faculteit, dan kan je via VIDIUS je boeken aanschaffen bij de studievereniging waar dat vak bij hoort. Je krijgt dan dezelfde korting die je ook bij je eigen vereniging krijgt. 

Problemen oplossen 

Vol enthousiasme begin je aan je studie, maar het kan zijn dat je je niet helemaal op je plek voelt. De studie valt tegen, blijkt  te moeilijk of juist te makkelijk, of je privéleven loopt niet helemaal op rolletjes; het kan van alles zijn. Blijf dan vooral niet rondlopen met deze gevoelens en zoek hulp. Die kunnen natuurlijk je vrienden geven, maar de universiteit biedt je ook professionele hulp aan. 

Zo heeft iedere eerstejaars een tutor. Dit is een onderzoeker of een docent van jouw opleiding. Hij of zij is je eerste aanspreekpunt bij problemen. Je hebt regelmatig een gesprek met je tutor die je op de hoogte brengt van je studieresultaten. 

Ook heeft elke faculteit studieadviseurs. Hier kan je terecht als je een vraag hebt over je studie, maar je kan er ook naar toe als je problemen hebt binnen je opleiding. Het is handig om contact op te nemen met de studieadviseur als je denkt dat je studievertraging gaat oplopen vanwege een ziekte of andere persoonlijke omstandigheden. Je kan een afspraak maken of naar het inloopspreekuur. Het is zaak snel aan de bel te trekken want studievertraging komt je letterlijk duur te staan. 

Een studieadviseur kan je verder helpen onder meer door je naar verschillende personen binnen de UU door te verwijzen. Zo is er bijvoorbeeld een studentendecaan.  Deze helpt je verder als je problemen ondervindt door bijvoorbeeld een handicap, een bestuursfunctie of je sport die je op topniveau beoefend. Ook kan de studentendecaan je eventueel helpen als je financiële ondersteuning nodig hebt voor je opleiding. 

Er is ook een psycholoog voor studenten. Deze helpt je met het oplossen van problemen, ook niet studie gerelateerde. Via Studentenservice kan je een afspraak maken. Je kan dan een oriënterend gesprek aanvragen met de psycholoog. 

De universiteit biedt verder cursussen aan om veel voorkomende problemen aan te pakken. Er is bijvoorbeeld een cursus, waarbij faalangst wordt aangepakt. Dit zijn zes lessen en er zijn geen kosten. Wel moet je eerst een gesprek met de studentenpsycholoog hebben gehad. 

Bindend studieadvies 

Om door te stromen naar je tweede jaar, heb je aan het einde van het jaar een bepaald aantal studiepunten nodig. Bij Sociologie en de bacheloropleidingen van de faculteiten Geowetenschappen en Geesteswetenschappen zijn dat 45 studiepunten of zoals dat officieel heet ECTS. Bij de rest van de opleidingen moet je 37,5 studiepunten hebben. Haal je dit aantal niet, dan moet je stoppen met je studie en mag je afhankelijk van de opleiding niet meer aan dezelfde studie in Utrecht beginnen. 

Zorg dat je op schema blijft liggen en het studiewerk zich niet opstapelt dan haal je je werkgroepen en tentamens en hoef je je geen zorgen te maken over het BSA. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk ligt alles natuurlijk anders. 

Laat je vooral niet overweldigen door al het werk, blijf rustig. Zoveel mensen hebben dit voor jou gedaan en met hen is het ook goed gekomen. Als je moeite hebt om overzicht te houden, maak dan een studieschema. Dit kan je op papier doen, maar er zijn tegenwoordig ook online handige tools beschikbaar. Via google calendar kan je bijvoorbeeld per dag bijhouden wat je allemaal moet doen. Je kan verschillende categorieën aanmaken, met elk een eigen naam en kleur. Bijvoorbeeld werk, studie, privé, maar je kan het ook per vak indelen. Door deze kalender aan het begin van de week in te vullen, heb je een handig overzicht met wat je per dag moet doen. Je kan de agenda synchroniseren met je mobiele telefoon, via smsjes of e-mails reminders ontvangen en je kan het delen met anderen. Dit kan je behoorlijk wat rust brengen. 

Na je eerste semester krijg je een dringend studieadvies. Deze laat zien hoe je er voor staat met je studie en is gebaseerd op je tot nu toe behaalde resultaten. Aan het einde van het jaar volgt het bindende advies. Ben je bang dat het je niet gaat lukken, stap dan op je tutor of studieadviseur af. Wacht vooral niet tot het laatste moment, want dan valt er vaak weinig meer te redden. Als je er na het eerste semester niet zo goed voorstaat, kan je de boel nog helemaal omgooien. Denk dus niet dat je kansen zijn verkeken, maar doe er wat aan. Grote kans dat je je aan het einde van het studiejaar een positief advies krijgt.

Zijn er grondige redenen waardoor je je BSA niet kan halenm, dan kan je in het uiterste geval nog naar de examencommissie stappen. Deze kan beslissen om het BSA voor jou aan te passen.

Advertentie