Huurteam Utrecht van start

Body: 

Al enkele jaren lobbyt belangenbehartiger van de Utrechtse student USF voor een onafhankelijk huurteam. Volgende week is het dan eindelijk zo ver: twee teams gaan de strijd aan met te hoge kamerhuren in Utrecht. 

Al enkele jaren lobbyt belangenbehartiger van de Utrechtse student USF voor een onafhankelijk huurteam. Volgende week is het dan eindelijk zo ver: twee teams gaan de strijd aan met te hoge kamerhuren in Utrecht. 

In Utrecht zijn kamers schaars en daar wordt door sommige huiseigenaren misbruik van gemaakt. Zij vragen huren die hoger liggen dan volgens de officiële puntentelling zou mogen. De huurders, veelal studenten, weten vaak niet dat zij hiertegen bezwaar kunnen maken. Kamerbewoners die dat wel weten, durven soms geen bezwaar aan te tekenen omdat de huisbaas dan nare dingen kan gaan doen of ze vinden de procedures via de huurcommissie te ingewikkeld. Een huurteam moet hier verandering in gaan brengen. 

Twee teams 

“We gaan met twee teams van start”, zegt Susanne van der Lugt van Stade Advies die namens de gemeente en USF de huurteams aanstuurt. “Een team gaat langs bij een kamerbewoner om een huisopname te doen. Er wordt dan gekeken hoe groot de kamer is, of het huis goed is onderhouden en welke faciliteiten er zijn. Via het puntensysteem kijken we of de bewoner een redelijke huur betaalt. Als blijkt dat de student te veel betaalt, kan deze er voor kiezen om huurverlaging aan te vragen.” 

Dit laatste is vaak waar de problemen beginnen. “Als huurder moet je naar je huisbaas durven stappen en durven vragen om een huurverlaging. Als de huisbaas niet wil meewerken, dan kan de student naar de huurcommissie stappen en een officiële procedure starten.” De ervaring leert dat veel studenten dat niet doen om de relatie met de huisbaas niet te verstoren. “Als de student zelf geen actie durft te nemen, kunnen wij dat voor hem doen. Eerst spreken we de huisbaas aan maar als dat niet helpt, begeleiden we de student de procedures te doorlopen van de huurcommissie.” 

Huisopnames 

In andere studentensteden zijn al langer huurteams op de been en deze hebben hun bestaan al bewezen. “Een huurteam is onpartijdig en dat vinden huiseigenaren en bewoners vaak prettig.” 

Het doel van de huurteams is om zo veel mogelijk studenten bekend te maken van hun bestaan. Daarnaast willen ze de komende maanden minimaal 300 huizen in Utrecht ‘opnemen’. “Wij denken dat er genoeg studenten zijn die graag willen dat wij langskomen. De huisbaas weet niet dat we komen, dus die drempel is niet zo hoog. De vraag is of studenten een te hoge huur durven aanvechten. Als dat niet zo is, is er wat anders aan de hand waartegen de politiek dan weer in actie kan komen.” 

De huurteams in Utrecht beschikken over een professionele begeleider, drie stagiaires van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening, één stagiaire hbo-Recht en twee vrijwilligers. Komende woensdag is de officiële aftrap. Het huurteam krijgt ook een spreekuur, zij komen te zitten op de begane grond van de Neudeflat. Het spreekuur is op dinsdag en donderdag van 12 tot 17 uur.

GK 

Lees meer over huren in Utrecht:

Studenten zijn een makkelijke prooi 

Zelf checken of je te veel huur voor je kamer betaalt? Surf naar http://www.normalehuur.nl/

Facebook Twitter Whatsapp Mail