Jürgen Renn over globaliserende kennis

Jürgen Renn, directeur van het Max Planck instituut te Berlijn en een van ‘s werelds meest bekende wetenschapshistorici, komt woensdag 1 juni naar Utrecht voor een lezing over globalisering van kennis. Renn is uitgenodigd door het Descartes Centre van de UU. Wetenschapshistoricus Jeroen van Dongen werkte een jaar met hem samen in Berlijn.

“Werken met Jürgen Renn was voor mij een bijzondere ervaring. Ik zat in een project over Einstein en hij weet zijn medewerkers enorm te stimuleren”, aldus Jeroen van Dongen. Renn (1956) studeerde in Berlijn en werkte daarna in onder meer Rome, Princeton en Parijs. Hij verwierf onder meer bekendheid met zijn onderzoek naar Einstein en Galileo. Van Dongen: “Renn heeft een theorie over de ontwikkeling van wetenschap. Anders dan Kuhn gelooft hij niet in een revolutionaire wisseling van paradigma, maar zegt dat de ontwikkeling van de wetenschap meer voortbouwt op bestaande structuren. Einstein bijvoorbeeld had twee versies van de relativiteitstheorie, een ‘speciale’ en een ‘algemene’, waarbij eerstgenoemde ook het eerst bedacht was. Renn heeft allerlei structurele overeenkomsten aangewezen in Einsteins uitwerking van de speciale naar de algemene relativiteitstheorie, en ook weer structurele overeenkomsten aangewezen met de natuurkunde die aan de relativiteitstheorieën vooraf ging. Formules en interpretaties veranderden, maar het overkoepelende raamwerk bleef grofweg hetzelfde.”

In Utrecht zal Renn het op 1 juni vooral hebben over globalisering van kennis, in historisch perspectief. Hoe is de wetenschap geglobaliseerd en welke rol speelt het internet daarbij? Renn is een groot voorstander van open access, waar hij al in de jaren negentig over publiceerde. Hij pleit ervoor dat wetenschappers hun artikelen publiceren op vrij toegankelijke plekken op het internet. Inzage in publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en webpagina’s van uitgeverijen kosten in de regel veel geld. Van Dongen: “Bij het Max Planck instituut is al vele jaren het beleid dat eigen artikelen altijd via open access te raadplegen moeten zijn. Daarnaast is Renn een voorstander van openbaar maken van primair werk van wetenschappers als bijvoorbeeld Einstein of Max Planck; hij was een van de eerste gangmakers bij het digitaliseren van oude kennis.”

Jürgen Renn: “The Globalization of Knowledge in History”, 1 juni 2011, 15.30 – 16.30, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, 3512 NN Utrecht, Gratis toegang.

 

Advertentie