Jongens- of meisjesstad?

Op Schiermonnikoog wonen vier studenten, in Utrecht 30.917. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft per gemeente geteld hoeveel studenten er staan ingeschreven in het jaar 2007-2008. 

De grootste studentensteden zijn uiteraard Amsterdam, Utrecht, Groningen en Rotterdam. Maar ook van allerlei kleine gemeenten weet het CBS hoeveel studenten er wonen. Als de studenten nergens in de gemeentelijke basisadministratie staan, dan veronderstelt het CBS dat de student in de plaats van de onderwijsinstelling woont.  

In Utrecht wonen 12.495 hbo-studenten van wie er 5503 man en 6992 vrouw zijn. Het aandeel vrouw is bij universitaire studenten nog groter: van de 18.422 zijn er 11.241 vrouw. Dat er meer vrouwen dan mannen studeren was natuurlijk al bekend, maar in de drie grootste studentensteden is hun aandeel groter dan elders: in Amsterdam is 57 procent van de studenten vrouw, 59 procent in Utrecht en 52,1 procent in Groningen. Rotterdam zit ongeveer op het gemiddelde: daar is 51,5 procent van de studenten vrouw. 

En waar wonen naar verhouding de meeste mannelijke studenten? De steden van de technische universiteiten spannen de kroon: Delft (67,8 procent mannen), Enschede (63,4 procent) en Eindhoven (59,3 procent). Maar Rozendaal – niet te verwarren met Roosendaal – steekt daar nog bovenuit: daar wonen 21 mannelijke en acht vrouwelijke studenten, wat een aandeel mannelijke studenten van 72,4 procent oplevert.

Misschien iets om rekening mee te houden als je een groot feest wil geven.

HOP

Advertentie