Kamers brandveiliger, maar te duur

Goed nieuws en slecht nieuws: de brandveiligheid van studentenkamers is licht verbeterd, maar de huur is vaak hoger dan wettelijk toegestaan. Gemiddeld zijn studenten maandelijks 270 euro kwijt aan kale huur.

De Landelijks Studentenvakbond deed in september en oktober 2009 onderzoek naar de huurprijs van studentenkamers. Op de website checkjekamer.nl konden studenten allerlei vragen beantwoorden over hun onzelfstandige woonruimte: een kamer zonder eigen voordeur, huisnummer en met gedeelde voorzieningen als toilet, douche en keuken.

De brandveiligheid houdt nog altijd te wensen over, maar de situatie gaat vooruit. In 2007 had een op de drie studenten geen rookmelder. Nu hangt bij 71 procent van de studenten ergens een rookmelder en bij 36 procent hangt er zelfs een rookmelder op elke verdieping. Alleen weet slechts één op de vijf studenten precies waar het blusmateriaal ligt en hoe je het moet gebruiken. De rest heeft geen brandslang in huis of weet niet waar die hangt. 

Gisteren meldde de LSVb al dat twee op de drie studenten te veel huur betalen, als je het puntensysteem van de huurcommissie volgt. Die groep groeit: drie jaar geleden, toen het onderzoek voor het eerst werd gedaan, was de huur in veertig procent van de gevallen te hoog. Gemiddeld betalen studenten nu 65 euro meer dan het wettelijk toegestane maximumbedrag, wat neerkomt op jaarlijks 784 euro. Omgerekend is dat drie maanden extra huur. 

De hoogste huren blijken in Den Bosch te worden betaald (285 euro), maar daar zijn de kamers dan ook het grootst: gemiddeld 18,45 vierkante meter. Verrassend genoeg zijn de prijzen in Enschede en Hengelo (272 euro) even hoog als in Amsterdam, waar de kamers gemiddeld wat kleiner zijn. In Utrecht ligt de kamerhuur zelfs onder het gemiddelde. Maar dat betekent nog altijd dat volgens het onderzoek van de LSVb 67 procent van de 4853 respondenten te veel betaalt. Het gemiddelde bedrag komt uit op 66,02 euro. De gemiddelde kale kamerhuur in Utrecht is 268,46 euro voor een gemiddeld oppervlakte van 17,76 vierkante meter. Per vierkante meter wordt 15,11 euro neergelegd. 

Deze onderzoeksresultaten zijn een stuk optimistischer dan de resultaten van het onderzoek dat de Utrechtse SSH heeft gehouden in het voorjaar van 2009. Uit dat onderzoek blijkt dat 86 procent van de studenten die van een particulier een woning huurt, te veel betaalt en wel 119 euro gemiddeld
per maand. 

Nijmegen komt het slechtst uit de test: driekwart van de studenten betaalt daar gemiddeld 78 euro te veel. Het enige pluspunt is dat de gemiddelde huurprijs (266 euro) wel onder het landelijke gemiddelde ligt. De “zeer actieve” huurteams in Nijmegen zijn wellicht onvoldoende bekend onder studenten, veronderstelt de LSVb. 

De gemiddelde huurprijs is in dit onderzoek bijna tachtig euro lager dan bij de website Kamernet, maar daar zijn de kamerprijzen inclusief gas, water en licht zijn. Waarom Enschede volgens Kamernet relatief zeer goedkoop is en in het LSVb-onderzoek juist heel duur, weet de studentenbond niet. 

HOP / GK

Tags: ssh | lsvb | brand

Advertentie