Kantoren sneller bewoonbaar
Het wordt gemakkelijker en goedkoper om leegstaande kantoren tot studentenwoningen te verbouwen. Minister Donner van Wonen gaat de regels aanpassen vanaf 2012.
In Nederland staat meer dan zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, terwijl er de komende jaren 60 duizend studentenkamers nodig zijn. Maar er moet momenteel aan allerlei regels worden voldaan om woonruimte van de kantoren te maken, waardoor het meestal goedkoper is om de kantoren te slopen.
Dat kan niet de bedoeling zijn, vindt de Tweede Kamer. Minister Donner is het daarmee eens. Niet alle kantoren zijn geschikt voor bewoning, maar de twintig procent die ervoor in aanmerking komt, zou eenvoudiger moeten kunnen worden verbouwd.
Daar pleiten de studentenhuisvesters al een tijdje voor, zegt Vincent Buitenhuis van kenniscentrum studentenhuisvesting (Kences). “Kantoorpanden uit de jaren zeventig voldoen simpelweg niet aan de nieuwste regels voor oppervlakte en plafondhoogte. Maar daar hebben studenten over het algemeen geen problemen mee.”
Toch gaat de minister volgens Buitenhuis niet ver genoeg. Er zijn ook financiële maatregelen nodig om de ombouw van kantoorpanden tot een succes te maken, zegt hij. Kantoorpanden zijn op papier meer waard dan woningen, dus beginnen eigenaren er liever niet aan. Een kamermeerderheid stelde daarom voor om het btw-tarief bij de ombouw van kantoorpanden te verlagen, en de overdrachtsbelasting afschaffen, maar dat wil Donner niet.
Studentenhuisvesters, universiteiten, wethouders en de LSVb werken momenteel aan een ‘nationaal akkoord’ voor studentenhuisvesting, waarin ook dergelijke voorstellen worden gedaan. Minister Donner zal volgende maand laten weten of er huurtoeslag kan komen voor onzelfstandige woonruimte. In juni komt hij met een analyse over de knelpunten in de studentenhuisvesting.
Hoger Onderwijs Persbureau